Mesilaste surmajuhtumid on seotud taimekaitsevahenditega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Mesilasperede hukkumise asjaolusid uuriv põllumajandusamet tuvastas esialgsetel andmetel kolmes proovis taimekaitsevahendite üle lubatud piirmäära kasutamise, mistõttu juhib amet tähelepanu taimekaitsevahendite nõuetekohase kasutamise olulisusele.

Viimase kahe nädala jooksul on põllumajandusametile (PMA) laekunud viis teadet hukkunud mesilastest Lääne-Virumaal, Tartumaal, Võrumaal ja Järvamaal. Kontrolle asjaolude tuvastamiseks viis PMA läbi koostöös veterinaar- ja toiduametiga (VTA). Proovid võetakse nii hukkunud mesilastest kui ka lähiümbruses kasvavatest taimedest nii haiguste kui ka taimekaitsevahendite kasutamise nõuete järgimise tuvastamiseks.

Käesolevaga on laekunud PMA-le nelja proovi vastused. Ühes hukkunud mesilastest võetud proovis taimekaitsevahendite jääke ei leitud. Kahes hukkunud mesilastest ja ühes  taimsest materjalist võetud proovis ületab taimekaitsevahendite sisaldus lubatud piirmäära, mis viitab taimekaitsevahendi kasutamise nõuete eiramisele.   

PMA jätkab asjasse puutuvate isikute suhtes menetlust. Toetuste taotlejate puhul teavitatakse tuvastatud rikkumistest ka põllumajanduse registri ja informatsiooni ametit (PRIA) toetuste määramisel arvesse võtmiseks. 

Teemat arutatakse kolmapäeval kell 13 maaeluministeeriumis mesinike ja taimekaitsevahendite kasutajatega peetaval kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles