Helmen Kütt: mitmike mõlemad vanemad vajavad püsivat vanemahüvitist

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmikud. Pilt on illustreeriv.
Mitmikud. Pilt on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Riik võiks maksta vanemahüvitist kolmikute ja enamate mitmike mõlemale vanemale, leiab riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt.

"Kolmikute või nelikute sünd on kahtlemata erakordne sündmus, kuid lisaks mitmekordsele rõõmule toob see endaga kaasa ka mitmekordistuva tähelepanuvajaduse ja kulutused," põhjendab sotsiaaldemokraat Kütt, miks võiks riik mitmike mõlemale vanemale tasuda vanemahüvitist.

Helmen Kütt. / Mihkel Maripuu/Postimees
Helmen Kütt. / Mihkel Maripuu/Postimees Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ühekordsest suuremast toetusest on Küti hinnangul kindlasti palju abi, kuid just korraliku püsitoetuse vajadus laste esimestel eluaastatel on see, mida mitmike vanemad eriliselt esile toovad. "Ühe inimese ajast ja energiast kolme imiku või väikelapse eest hoolitsemisel jääb paraku väheks ning täiendav vanemahüvitis aitab seda koormust jagada," leiab Kütt, kelle sõnul on oluline tagada sellisel puhul ka teisele vanemale võimalus ennekõike just laste kasvatamisele pühenduda.

Küti sõnul on vanemapuhkust ja -hüvitist puudutavad muudatused riigikogu sotsiaalkomisjonis arutlusel veel sel sügisel. "Ma olen päris veendunud, et me leiame senisest parema lahenduse kolmikute ja enamate laste toetamiseks," ütles Kütt ning rõhutas, et muudatuste puhul tuleb kindlasti arvestada ka erandjuhuga, et mitmikud võivad sündida ja jääda kasvatada ka üksikvanemale. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles