Lammasmäel valmis maailma esimene turbasaun

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda jõel ujuvasse maailma esimesse turba­sauna pääsemiseks tuleb ületada soiselt õõtsuv rada.
Kunda jõel ujuvasse maailma esimesse turba­sauna pääsemiseks tuleb ületada soiselt õõtsuv rada. Foto: Kasper Mäe

Lammasmäe puhkekeskus täienes uue saunaga, mis teadaolevalt maailmas ainus omalaadne. Nimelt on tegu turbast ehitatud saunaga.

Lammasmäe puhkekeskuse peremees Meelis Parijõgi rääkis, et sauna seinad on ehitatud Pärnumaalt toodud turbaplokkidest, mis tuli enne oma saekaatris kenasti mõõtu lõigata. Siseseinad ja lagi on aga tehtud turbaplaatidest, mis toodetud Viru-Nigula Soome sõprusvallas Karvial. “Sõbrakaubandus toimib tänase päevani,” ütles ta muheledes.

Turbaplaatide tootjad on lubanud sauna kaema tulla ning Parijõgi sõnul on võimalus, et ehk hakatakse ka Karvial turbasauna püsti panema.

“Kui see nii läheb, siis on Eesti 100 raames midagi kingitud ka Soomele,” rääkis ta ning lisas, et turbasaun on Lammasmäele ehitatud just Eesti riigi sajandat sünnipäeva silmas pidades.

Saun ujub Kunda jõel ning seda on võimalik Lammasmäe puhkekeskuse piires jõel liigutada. Sauna pääsemiseks tuleb kõndida mööda turbaplaatidega kaetud pontoone, mis omajagu kõiguvad. “Tegime selle nimme nii, et oleks natuke soos kõndimise tunne,” selgitas Meelis Parijõgi.

Turbasaunas saab teha mitmesuguseid turbaprotseduure: maske ja mähiseid, kasutada spetsiaalset turbašampooni. Istumise alla pannakse turbaplaadid. Turbamask aitab näiteks akne ja psoriaasi puhul.

Meie esivanemad hindasid turvast eelkõige selle põletikuvastase ja valu leevendava toime tõttu. Vanaemad määrisid reumavalus liigeseid püdela turbaga. Euroopas on turvast ravi otstarbel kasutatud juba 200 aastat.

Suured turbaprotseduuride huvilised on soomlased, kes juba aastaid tagasi hakkasid kodusaunas tegema maske ja mähiseid oma rabaturbaga.

“Turu ülikoolis tehtud uuringud näitasid muu hulgas, et turbamähised aitavad leevendada stressist põhjustatud lihasepingeid,” pajatas Meelis Parijõgi.

Turbaprotseduurideks sobib leebe kuumusega niiske saun. Protseduuride ajal ei peaks temperatuur olema üle 60 kraadi. Sellisel temperatuuril toimib turvas kõige paremini. Tuleb ka meeles pidada, et turbal endal on soojendav mõju ning kõrge vererõhu ja kilpnäärme ületalituse puhul peab seetõttu olema ettevaatlik.

“Turbasauna annab muidugi kütta sama kuumaks kui tavalist leilisauna, ja kui hoogsalt leili visata ja vihelda, siis hakkavad niiskunud seinad ja lagi mõnusasti turba järele lõhnama, ja turbast pressitud istumisalusestki saab turbaravi osa,” ütles Parijõgi.

Küllalt ainulaadne on ka turbasauna dušš – nimelt on katuseräästasse riputatud naeltega sõelapõhjaks taotud ämber, kuhu käsitsi jõest vett pumbatakse. Pumbaks on aga paadi pilsiveepump.

Sauna seintel on kastid, kus kasvavad sootaimed. “Need loovad looduslähedase meeleolu, ja ehk aitavad ka taimi tundma õppida,” avaldas Meelis Parijõgi lootust.

Kui saunalised ka süüa tellivad, arvestatakse peremehe sõnul sellega, et toidulaudki omadega sohu jõuaks. “Pohlad, jõhvikad, murakad, seened, ulukiliha,” tõi ta näite.

“Loodame ikka, et meie turbasaun on maailma esimene – olen päris palju uurinud, aga pole küll kusagilt mingit jälge ühegi turbasauna kohta leidnud,” ütles Parijõgi.

Sauna uksel on kirjas vanarahva uskumused turba kohta.
Sauna uksel on kirjas vanarahva uskumused turba kohta. Foto: Kasper Mäe
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles