Juhtkiri: telepilt raha eest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Tänasest saavad need, kel mõne teleteenuse pakkujaga leping sõlmimata, vaadata vaid viit vabalevisse jäänud telekanalit: kolme ETV programmi, Tallinna TV-d ja uudistekanalit France 24. Paljude lemmiksaated ja -seriaalid on aga eetris just neis kahes erakanalis, mis tänasest vabalevist kadunud.

Suvel polegi vaja tegelikult teleri ees istuda, aga kaugel enam need pikad kõledad sügisõhtudki on. Tegelikult räägiti Kanal 2 ja TV3 vabalevist lahkumisest juba mullu, kuid siis jäi asi vaid jutu tasemele. Tänavu aga võeti kätte ja tehti temp ära. Ning kuuldavasti umbes 60 000 seni ainult vabakanaleid vaadanud leibkonda peab nüüd otsustama, kas liituda mõne tasulise teenusepakkujaga või leppida senisest palju kesisema valikuga.

Suuresti on tegemist maapiirkondades elavate vanemate inimestega, kellele võiks teenusepakkujal olla soodsa hinnaga pakett, kuhu kuuluvad põhilised kanalid. Maal elavat pensionäri ei huvita, mida näidatakse kanalites MyHits või KidZone, mis praegu pakutavatest kõige soodsamasse paketti kuuluvad. Talle aitaks eestikeelsetest kanalitest küll. Ilmselt nii mõnelegi on seitse eurot kuus päris palju, et neid telepildi eest välja käia.

Ja ei ole hädas mitte ainult memmekesed, vaid ka pisemad majutusasutused ja hostelid, mille kliendid on saanud seni vaadata telerist vabalevis olevaid telekanaleid. Nüüd jääb valik senisest veelgi ahtamaks. Selge on see, et igaüks ei jaksa kulutusi teha ja kaabeltelevisiooni võrku püsti panna.

Ei tasu unustada, et vähemalt veel praegu on Eesti üks vähestest riikidest Euroopas, kus pole kehtestatud telerimaksu.

Samas – kui paljud ikka läbisõidul öömajal olles telekapulti näpivad. Pigem on oluline, et kättesaadav oleks traadita internet.

Telekanalite omanikest tuleb aru saada – vabalevis olemine on nendele tähendanud vaid lisakulutusi.

Ning ei tasu unustada, et vähemalt veel praegu on Eesti üks vähestest riikidest Euroopas, kus pole kehtestatud telerimaksu. Põhjanaabrid soomlased loobusid neli aastat tagasi küll televiisoripõhisest maksust, kuid asendasid selle Yle-maksuga, millest saadud raha läheb nende rahvusringhäälingule Yleisradiole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles