Riigihalduse minister väisab täna Lääne-Virumaad

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Marianne Loorents

Riigihalduse minister Jaak Aab on täna töövisiidil Lääne-Virumaal, kus kohtub maakonna omavalitsusjuhtidega, maavanemaga, Lääne-Viru arenduskeskuse juhiga, maavalitsuse töötajatega ning külastab programmidest toetust saanud objekte.

"Maavalitsuste sulgemisega uuel aastal saavad omavalitsused endale mõningaid ülesandeid koos selleks ettenähtud rahaga juurde. Mõned ülesanded jäävad sealjuures omavalitsustele ühiselt täitmiseks. Kuna aasta lõpuni pole enam palju aega, on omavalitsustel vaja teha kiired otsused, millised asutused neid ühiseid ülesandeid täitma hakkavad. Kiirustama peavad ka volikogud, et ülesannete ülevõtmine oleks võimalikult kiire ja sujuv ning elanikele oleks tagatud kõik senised teenused," rääkis Aab. "Teisalt on mul hea meel omavalitsustele viia ka see sõnum, et tänaseks on valitsus otsustanud suurendada kohalike omavalitsuste tulubaasi ning selleks on riigieelarve strateegias ette nähtud tervelt 185 miljonit eurot."

1. jaanuarist 2018 lõpetavad maavalitsused oma tegevuse ning nende ülesanded jagatakse edaspidi omavalitsuste ja riigiasutuste vahel. Omavalitsustele ühiseks täitmiseks antakse maakonna arengu kavandamine ja kavandatu elluviimise suunamine, tervisedendus, maakonna turvalisuse alase koostöö koordineerimine ning mõningad kultuurivaldkonna ülesanded.

Lisaks eelnevale muutub ka ühistranspordi korraldus, mida hakkavad maavalitsuste asemel korraldama omavalitsuste loodud ühistranspordikeskused. Selleks on omavalitsustel vaja sõlmida võimalikult kiiresti kokkuleppe kas ühinemiseks mõne olemasoleva ühistranspordikeskusega või uue piirkondliku ühistranspordikeskuse asutamiseks. Selguse huvides tuleks need küsimused lahendada juba enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles