Keskkonnakomisjon arutab mesinike muret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Riigikogu keskkonnakomisjon arutab neljapäeval mesindusorganisatsioonide pöördumist, milles nõutakse neonikotinoide ja glüfosaate sisaldavate taimekaitsevahendite kasutamise lõpetamist.

Mesinikud soovivad uue taimekaitseseaduse ja sellest tuleneva taimekaitsetöid reguleeriva määruse kiiret jõustamist, sõltumatu mesindusnõukogu moodustamist maaeluministeeriumi juurde ning kauplustes müügil olevate toiduainete regulaarset analüüsimist pestitsiidi- ja herbitsiidijääkide suhtes, edastas riigikogu.

Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra nimetas kahetsusväärseks, et vaatamata korduvale tähelepanu juhtimisele esineb taimekaitsevahendite põhjendamatut ja ulatuslikku kasutamist. "See on lubamatu tegevus, millega kaasneb nii keskkonnakahju kui ka majanduslik kahju mesinikele," ütles Vakra. "Peame arutama, kuidas taimekaitsevahendite ulatuslikku ja põhjendamatut kasutamist ohjeldada, kas lisaks piirangute karmistamisele ja mesinikele kahju korvamisele tuleb hakata kohaldama ka karistusi rikkujate suhtes."

Eesti mesindusorganisatsioonid viitavad oma pöördumises statistikaameti andmetele, et Eestis on praegu enam kui 43 000 mesilasperet. 9000 kuni 15 000 mesilaspere hukkumine tähendab mesinikele aastas 2-3 miljonit eurot kahju.

Istungist võtavad osa Eesti Mesinike Liidu, Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu, Eesti Meetootjate Ühenduse, Eesti Mesilaste Tõuaretajate Seltsi, maaeluministeeriumi, keskkonnaministeeriumi, põllumajandusameti ning põllumajandus-kaubanduskoja esindajad.

Keskkonnakomisjon on sama teemat arutanud ka möödunud aasta märtsis. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles