Mõrvasüüst pääsenud jäid kohtus süüdi röövimises

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eaka naise röövmõrvas süüdistatud kolm meest pääsesid Viru maakohtus küll veretöö süüdistusest, kuid mõisteti neljapäeval süüdi röövimises.


Prokurör loobus tõendite nappuse tõttu 38aastase Rustans Mistrauskise, 39aastase Gunnar Simanise ja 56aastase Georg Šaškovi mõrvasüüdistusest. Küll aga oli prokuröri hinnangul tõendatud kohtualuste süü röövimises. Riiklik süüdistaja nõudis kohtult Simanisele ja Mis­trauskisele kolmeaastast, Šaškovile aga neljaaastast vangistust.

Viru maakohus mõistiski kohtualused süüdi röövimises. Šaškov sai neljaaastase vangistuse, mille ta oli aga kohtueelsel ajal juba ära kandnud ning seega pääses ta otse kohtusaalist vabadusse. Simanisele mõistis kohus kuueaastase vangistuse, millest tema samuti on enamiku varasemalt kandnud ning trellide taga peab ta olema veel kaks kuud ja 21 päeva. Ka Mistrauskisele määratud kolmeaastane vangistus on tal eelnevalt kantud, kuid vabadusse mees siiski ei pääsenud. Nimelt on Läti ametivõimud karistanud teda ühe teise kuriteo eest kahe aasta ja ühe kuu pikkuse vangistusega. Menetluskulud jättis kohus riigi kanda.

Kolme mehe kohtuprotsess algas mullu kevadel, kuid siis ei saanud kohus süüasja lõpuni arutada. Kohus jõudis mais avaldada vaid süüdistuskokkuvõtte, seejärel põgenes Simanis Eestist ning protsess katkes. Mullu novembris pidasid Inglismaa ametivõimud Simanise Blackburnis kinni ja mees saadeti tagasi Eestisse.

Mistrauskise, Simanise ja Šaškovi kaasus on Eesti kohtupraktikas omanäoline, kuna neile esialgu süüks pandud veretöö eest on juba kolm meest korra süüdi mõistetud ja vangi saadetud. Nimelt seostas politsei mõrvaga algselt kolme venda - Dimitri, Valeri ja Igor Šurbad, kelle Järva maakohus 2000. aastal ka süüdi mõistis ja aastateks vangi saatis.

2002. aastal selgus, et vennad olid siiski alusetult mitu aastat trellide taga veetnud, kui politseiuurijad said veretöö kohta uusi andmeid ning kahtlus langes hoopis Mistrauskisele, Simanisele ja Šaškovile. Kohus vabastas vennad Šurbad vanglast ning riik maksis neile alusetult vanglas veedetud aja eest ligi veerand miljonit krooni hüvitist.

Süüdistuse järgi toimus julm kuritöö 1999. aasta 2. juunil Järvamaal, praeguses Tapa vallas Räsna külas, kus Mistrauskis, Simanis ja Šaškov tungisid 80aastase Maria Minejeva tallu ja nõudsid raha viina ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles