Poliitökoloogia

Marko Pomerants
, riigikogu liige, IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

Homo politicus on sel sügisel aktiivsem kui mõnel teisel aastaajal, sest läheneb kohalike omavalitsuste volikogude valimiste aeg. Tegu on olulise ja huvitava perioodiga, sest nii mõndagi on teisiti. Tallinnas on valimistulemus üle hulga aja prognoosimatu. Selles on lühiajalist tähelepanu rahuldamise vajadust, ebaloogilist käitumist, narrust, põhjendamatut enesekindlust, aga ka tavapärast väärikat kampaaniahõngu.

Kandideerimine ühinevates omavalitsustes nõuab senistelt kohalikelt staaridelt pingutust ja loeb ka eelnev suhtumine oma piirinaabritesse.

Uus on olukord laienenud elektroraadi mõtteski. Lääne-Virumaal on ligikaudu 1200 valijat, kes seadusandja võimaldatuna saavad 16-17-aastaselt esimest korda hääle anda oma meeliskandidaadi heaks. Kohalike omavalitsuste valimised tulevad teisiti ka mulle. Esimest korda pole vaja tagasi hoida, sest riigikogu liige saab valituks osutudes osaleda ka volikogu töös. Muide, pooldan seda varianti. Aitab kindlasti oluliselt paremini riiki kui tervikut hoomata ja mõlema esinduskogu otsustuskvaliteedile kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles