Lääne-Virumaal registreeriti üks HIV-i nakatunu ja kolm narkosurma

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal. Pilt on illustratiivne
Süstal. Pilt on illustratiivne Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Augusti alguseks on Lääne-Virumaal registreeritud üks HIV-i nakatunu, kokku on Eestis uusi HIV-i nakatunuid registreeritud 151. Narkootikumide üledoosi tõttu suri Lääne-Virumaal aasta esimese seitsme kuu jooksul kolm inimest.

HIV-i nakatunuid Eestis on kokku ligi 25 protsendi võrra enam kui eelmise aasta seitsme esimese kuu jooksul, kui registreeriti 121 nakatunut.

Seejuures on ligi pooled nakatanutest ehk 73 inimest registreeritud Tallinnas ja Harjumaal, 55 uut HIV-i nakatunut registreeriti Ida-Virumaal. Samuti on suurenenud narkootikumide üledoosist põhjustatud surmade arv. Kui mullu suri esimese viie kuu jooksul üledoosi tõttu 39 inimest, siis tänavu samal perioodil on surmasid juba 54.

Üks olulisemaid põhjuseid üledoosist põhjustatud surmade arvu suurenemisel on ilmselt see, et „turule“ on tulnud uued ja eriti ohtlikud fentanüüli analoogid. Kahjude vähendamise keskustes informeeritakse kliente sellest nõustamise käigus.

Üledoosidest tingitud surmajuhtumite poolest on Eesti Euroopa Liidus esimesel kohal.

Tervise arengu instituudi (TAI) direktori Annika Veimeri sõnul on tegemist muret tekitava statistikaga. „On selge, et Eestis, eeskätt Tallinnas, on senisest suurem vajadus kahjude vähendamise keskuste järele, kus sõltlasi ja nende lähedasi nõustada, neid ravile suunata ja jagada HIV-i leviku ennetamiseks puhtaid süstlaid,“ ütles Veimer. „Kahjude vähendamise keskused, kus sõltlastele selliseid teenuseid pakutakse, on rahvusvaheliselt levinud ja teaduspõhiselt tulemuslikud. Sõltlasi on võimalik aidata ja ühiskonda tagasi tuua, aga selleks on vaja kogukonna ja ekspertide tuge ning mõistmist.“

Kahjude vähendamise keskustel on oluline roll ka üledooside ennetamisel – keskuse töötajad õpetavad elupäästvat ravimit naloksooni kasutama ning seda ravimit jagatakse koolituse järel sõltlastele ning nende lähedastele, lisas Veimer.

Hetkel on statsionaarseid keskusi, kus pakutakse kahjude vähendamise teenust (sh süstla- ja nõelavahetust) Eestis 12, lisaks jagatakse puhast süstimisvarustust välitööna 18 eri paigas. TAI plaanibki Tallinnas kahjude vähendamise keskuste võrgustikku laiendada ning on alustanud eeltööd uute keskuste avamiseks Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel, kus on kõige suurem narkosõltlaste osakaal. 

„Teadusartiklite kohaselt pöörduvad kahjude vähendamise keskustes käivad narkootikumide tarvitajad viis korda rohkem abi ja ravi teenustele kui need, kes kahjude vähendamise keskustes ei käi. Seda kinnitab ka Eesti kogemus,“ kinnitas Veimer. „Lisaks on HIV-i ennetamine ühiskonnale oluliselt odavam kui selle hilisem ravimine.“

Lisaks Tallinnale, Harjumaale ja Ida-Virumaale on tänavu esimese seitsme kuuga registreeritud üheksa HIV-i nakatunut Tartumaal, kuus Pärnumaal, kolm Saaremaal, kaks Võrumaal. Läänemaal, Lääne-Virumaal ja Viljandimaal registreeriti üks HIV-i nakatunu. Nakatunutest 100 olid mehed ja 51 naised. Kõige enam (90 inimest ehk 60%) oli nakatunuid vanuses 25–39. Narkootikumide üledoosi tõttu suri 26 inimest Harjumaal ja Tallinnas, 16 Ida-Virumaal, kolm Lääne-Virumaal, kaks Valgamaal, üks Jõgevamaal, Läänemaal ja Viljandimaal. Nelja puhul on elukoht teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles