Tarja Halonen Viru Folgi avamisel: tunnen uhkust ja rõõmu, et Soome juubelit tähistatakse siin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folgi esimene päev.
Viru Folgi esimene päev. Foto: Marianne Loorents

Hüüded „Elagu Eesti!“, „Elagu Soome!“ kõlasid Soome-teemalise Viru Folgi avamisel mitmel korral. Soome 100 muusikapeo avamise au kuulus president Tarja Halonenile. Viru Folgi teemaaasta lipp kerkis aga taeva poole suure saksofoniorkestri esituses kõlava Ülo Vinteri „Põhjamaa“ saatel.

Viru Folgi peakorraldaja ja hing Peep Veedla rääkis 10. Viru Folgi avamisel, et rannaküla folgipeo seeme läks idanema 2007. aastal just Soomes.

Käsmu meremuuseumi juhataja Aarne Vaik aga ütles, et 10 aastat on palju, ent mõnikord vähe. „Käsmule tähendab see palju ja on märkimisväärne,“ sõnas Vaik ja lisas, et leidis omale esimeselt folgipeolt kaaslase.

Soome president Tarja Halonen ütles oma kõnes, et tal on hea seista siin Soome lahe ääres Käsmus.

„Kohas, kus on ka Soome lugu,“ lausus Halonen. Ta lisas, et tunneb suurt rõõmu ja uhkust, et Soome juubelit tähistatakse just siin. „Meri on meid alati ühendanud,“ märkis president.

Ta tänas kõiki, kes on toonud Eesti Soomele lähemale. „Soovin ühiseid hetki ja kooslaulmist,“ sõnas Tarja Halonene kõne lõpetuseks.

Taas kõlanud "Elagu!" Eestile ja Soomele oli suurepärane sissejuhatus Soome bändile Pekko Käppi ja K:H:L:L, kes laulab loomulikult armastusest.

Esimesel folgiõhtul astuvad teiste seas lavale Dagö, Untsakad, Mick Pedaja ja Napsitrallid. Kõlab ka Veronika Portsmuthi ja kooriakadeemia kammernaiskoori Miina öökontsert “Virmaliste väraval”, omapärane muusikaline loits-jutustus, mis on inspireeritud Lennart Meri ekspeditsioonidest soome-ugri rahvaste juurde ja Veljo Tormise heliloomingust.

Seekordsel Soome-teemalisel kolmepäevasel Viru Folgil esineb 41 kollektiivi, nendest 29 Eestist ja tosin Soomest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles