Laupäeval avab Rakveres uksed Eesti esimene suhkruvaba kohvik

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pamela Maran.
Pamela Maran. Foto: Erakogu

Seitsmeks tunniks avab uksed täielikult suhkruvabade magustoitude pop-up-kohvik, milles lööb kaasa kolm põlvkonda magusameistreid: vanaema, ema ja viieaastane laps.

Kohviku eestvedaja Pamela Marani sõnul näitavad nad, et ilma valge suhkruta on võimalik teha väga häid magustoite, mis on tõepoolest imemaitsvad.

Maran esitleb ka oma teist kokaraamatut „Hullult head valge suhkruta legendid“, milles on kõige tuntumad magustoidud, ainult et retseptides pole ei suhkrut ega nisujahu.

Raamat on järg möödunud aastal ilmunud ja pikalt müügiedetabelites trooninud raamatule „Hullult head valge suhkruta magustoidud“.

„Pakume kohvikupäeval juustukooki, kohupiimatorti, Sacheri torti ja palju muud ülimaitsvat kraami, kus me ei kasuta valget suhkrut,“ lubas Maran.

Raamatu autor tunnistab, et temalt on palju küsitud, kuidas siis saab üldse magustoitu valmistada, kui valge suhkur välja jätta. „Üks lihtne variant on magustada meega. Eriti soovitan ma kohalikelt mesinikelt saadud mett, et esiteks neid toetada ja samas kasvava nõudlusega jõuda sinnamaale, kus hakkame veelgi enam tähelepanu pöörama mesilaste mürgitamisele ja massilisele suremisele,“ rääkis Maran.

„Kui mees leidub veel toitaineid, vitamiine, aminohappeid, ensüüme, siis valges suhkrus ei ole midagi kasulikku – puhas süsivesik, mis vaid aitab kaasa rasvumisprobleemide ja tõbede tekkele ning süvenemisele.“

Maran on võtnud suhkru oma südameasjaks. Aasta tagasi väntas ta suhkrust ka lühidokumentaalfilmi „Väike suhkrufilm“, mis on üks samm tema suhkruvastases teavitustöös. „Kui ma selle teemaga alustasin, siis võis valge suhkruta magustoitu poodides või kohvikutes tikutulega taga ajada. Nüüd on juba ka Rakveres kolm söögikohta, mis pakuvad suhkruta magustoite,“ kõneles Maran.

Kohvikupäeval löövad kaasa Pamela Marani ema, kes küpsetab torte ka veganitele, ja viieaastane tütar. „Laps väga palus võimalust inimestele tordilõike lauda tuua ning ta pärib iga päev, mitu öötudumist on kohvikuni jäänud. Kuigi tema abi võib piirduda 10-minutilise ettekandjatööga, siis vähemalt ta õpib seda, et tegutseda tuleb armastuse ja rõõmuga ning nii sünnivad kõige magusamad ja paremad asjad.“

Kohvik avatakse Rakvere Galeriis 19. augustil kell 13, raamatuesitlus on kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles