Piim muutub koduköögis jogurtiks ja kohupiimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodujuustu süüakse Tomingase peres meelsasti kartuli kõrvale:  kodujuustule on vaja lisada vaid pisut soola ja maitserohelist.
Kodujuustu süüakse Tomingase peres meelsasti kartuli kõrvale: kodujuustule on vaja lisada vaid pisut soola ja maitserohelist. Foto: Meelis Meilbaum

Oma perele jogurti ja kohupiima valmistamine tundub keeruline, aga kui asi ette võtta ning kogenud taluperenaise nõuandeid järgida, osutub see uskumatult lihtsaks.


“Jogurti ja kohupiima kodus tegemises pole midagi keerulist,” kinnitab Kai Tomingas veendunult ning segab ise parajasti puupliidil hiiglasuures potis piima.
Et piim pastöriseerides põhja ei kõrbeks, on piimanõu omakorda suuremasse veeanumasse pandud.
Kai Tomingas on kohupiima, kodujuustu ja jogurti valmistamise kunsti omandnud üheksa aasta eest taluliidu korraldatud kursustel. Nüüdseks on ta seda edasi õpetanud mitmele huvilisele ning valmistab ise piimatooteid mitu korda nädalas. Muide, neid saab osta reedeti ja laupäeviti Väike-Maarja taluturult.
Aga kelle jaoks turg kauge ja kes soovivad ise proovida, neile vahendame järgnevalt Kai Tominga nõuandeid.

Kohupiim


Pastöriseerimata toorpiim tuleb kuumutada aeg-ajalt segades 63 kraadini. Piima soojenedes tasub toidutermomeetriga mõõtes temperatuurile peale passida. Kui piim on nõutud soojuseni jõudnud, tuleb piimanõu tõsta külma veega anumasse, näiteks kraanikaussi, ning piim kiiresti 32 kraadini maha jahutada.
Kai Tomingas kasutab spetsiaalset suurtööstustele mõeldud laapi ja juuretist, mille ta hoolikalt piima hulka segab ning jätab kaanega nõusse sooja kohta 16-24 tunniks seisma. Seejärel tõstab ta massi tihedast riidest kottidesse, mille riputab vanni kohale nõrguma umbes neljaks tunniks, kotte aeg-ajalt soputades, et vadak välja voolaks. Sellise meetodiga valmib pastalaadne kohupiim.


Et laap ja juuretis pole laiatarbekaup, saab kodus nende asemel väikese piimakoguse puhul kasutada edukalt petti või hapupiima.
Liitri piima kohta arvestada umbes poolteist detsiliitrit hapupiima.
Kes soovib aga kodujuustu, sel tuleb kalgendunud massi pliidil kuumutada, kuni moodustuvad terad, ning panna tekkinud mass jahedasse sõelale nõrguma. “Soovitan hoolikalt jälgida, et kuumutamisega liiale ei mindaks, muidu muutub kodujuust liiga kuivaks,” märkis Kai Tomingas.


Teine variant kohupiima saamiseks on lisada kahele liitrile piimale 2,5 detsiliitrit petti või maitsestamata jogurtit, siis lasta piimal keema tõusta ja hoida seda 2-5 minutit keemistemperatuuri lähedal, kuni segu on täielikult kalgendunud. Kalgend valada tihedale sõelale ning lasta jahedas nõrguda. Sellisel meetodil valmib sõmeram kohupiim.

Jogurt


Jogurti saamiseks tuleb toorpiim pastöriseerida 85 kraadi peale, seejärel jahutada 43 kraadi peale ning lisada juuretis. Kui kasutada pastöriseeritud poepiima, piisab selle 43-50 kraadini kuumutamisest ning juuretisena võib kasutada 1 liitri piima kohta 1dl maitsestamata jogurtit.
“Juuretis tuleb kindlasti hästi läbi segada, et tükke sisse ei jääks, ning jätta sooja kohta seisma,” õpetas Kai Tomingas.


Juuretisega piima soovitab Kai Tomingas valada kaanega plastnõusse ja panna sooja kohta seisma. Kel pliidisoojust pole, võib anuma soojas hoidmiseks ka näiteks villase tekiga katta.
“Jogurt valmib ruttu - viie-kuue tunniga, oleneb toatemperatuurist,” ütles Kai Tomingas.
“Vahepeal näppida ei tohi ei kohupiima ega jogurtit. Kui jätad seisma, siis las seisab. Vaata kella, ning kui aeg täis, siis ei tohi lusikaga proovida, vaid tuleb noaga lõigata vagu ning vaadata, kas on kõik kenasti kalgendunud,” rääkis Kai To­min­gas.
Kui jogurt on valmis, alles siis võib selle läbi segada ja jahedasse tõsta. Ning siis jääb üle vaid omatehtud jogurtit süüa: võtta paras ports ning segada sisse näiteks toormoosi või müslit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles