Soovitus: telli valimisteks elektrooniline valijakaart

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiportaal www.eesti.ee
Riigiportaal www.eesti.ee Foto: Internet

Siseministeerium soovitab valijal tellida kohalike omavalitsuste valimiste eel endale elektrooniline valijakaart.

Valimiste eel saadab riik igale hääleõiguslikule inimesele valijakaardi infoga selle kohta, millal ja kus valida saab. Praegu saavad inimesed otsustada, kas valijakaart tuleb paberil valija elukoha aadressile või paberivabalt e-postkasti.

"Siseministeerium soovitab kindlasti paberivaba ehk e-valijakaarti, mis tuleb mugavalt inimese e-postkasti," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Et nii tänavusteks valimisteks kui ka edaspidi saada e-valijakaart, tuleb oma eesti.ee e-posti aadress suunata igapäevaselt kasutatavale e-posti aadressile. Nii saab edaspidi elektrooniliselt ka teisi olulisi riigi teateid, näiteks infot peatselt aeguvate dokumentide kohta.

"Tänavuste valimiste eel saab e-valijakaardi vähemalt 300 000 inimest, kelle eesti.ee aadress on juba isiklikule e-posti aadressile suunatud. Loodame, et see arv kasvab iga päevaga," lisas Enel Pungas.

Eesti.ee e-posti aadressi suunamiseks on vaja veebilehele eesti.ee siseneda ID-kaardi, mobiil-ID või internetipanga kaudu.

E-valijakaardiga ei kaasne kohustust elektrooniliselt hääletada, oma hääle võib endiselt anda ka valimisjaoskonnas. Valijakaarti ei pea hääletama minnes kaasa võtma.

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukohaandmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris seisuga 15. september 2017.

Kehtivaid elukohaandmeid saab kontrollida portaalis eesti.ee. Kui elukohaandmed on muutunud, saab samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Valijakaartide saatmine algab 19. septembrist ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimised toimuvad 15. oktoobril. E-hääletamine ja eelhääletamine maakonnakeskustes algavad 5. oktoobril ning eelhääletamine jaoskondades 9. oktoobril. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles