Jõepere viljapõllu veerde kerkis vabadussõja tähis

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaplan Tauno Toompuu õnnistatud mälestusmärk on üks kahest Kadrina vallas asuvast vabadussõja tähisest.
Kaplan Tauno Toompuu õnnistatud mälestusmärk on üks kahest Kadrina vallas asuvast vabadussõja tähisest. Foto: Meelis Meilbaum

Kadrina vallas Jõepere mõisa endise küüni varemete juures avati pühapäeva keskpäeval mälestustahvel vabadussõjas langenud Eesti sõjameestele: kaheksale ohvitserile ja sõdurile, kes jätsid elu küüni tabanud suurtükimürsu plahvatuses.

Kui kaitseliitlased Jaan Viktor ja Urmas Leesnurm olid mälestusmärgi plaadilt katte eemaldanud, kaikusid ajateenijate relvadest tulistatud kolm kogupauku.

Vägevad aupaugukärgatused panid võpatama nii mõnegi kohaletulnu ja manasid omamoodi silme ette kunagi seal hargnenud sõjasündmused. Neid ärevaid 1918. aasta lõpupäevi, mil Eesti väeosa võitlejad Jõepere mõisas taganemislahinguid pidasid ja pealetungivate punaväelaste ees oma positsioone hoidsid, meenutas arvukatele huvilistele Jaan ­Viktor, mälestusmärgi rajamise üks eestvedajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles