Mis on Eesti mõistes kohalik toit?

Sirje Potisepp
, toiduliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Internet

Inimesed tunnevad üha enam huvi oma toidukorvi sisu päritolu vastu ning see on hoogustanud n-ö kohaliku toidu liikumist arenenud riikides. Ka eestlased eelistavad kodumaal valmistatud tooteid – toiduliidu viimatise uuringu põhjal saab öelda, et enam kui pooled vastanutest pidasid oluliseks tarvitada söögiks just eestimaist toodangut.

Suure uhkusega saan öelda, et meie tooraine on alati kvaliteetne ja maailmatasemel, kuid paratamatult ei piisa inimeste toitmiseks alati kohalikust toodangust. Isegi sellised suurriigid nagu USA, Hiina ja Jaapan peavad puudujääva toidukoguse importima.

Eesti väikest pindala silmas pidades tekib aga tihti küsimus: mis siis ikkagi on kohalik? Kas üksnes Eestist pärit toit või ka see, mis on kasvanud meie piirist paarikümne kilomeetri kaugusel Lätis, kuid millest on meie maitseeelistusi silmas pidades valmistanud isuäratava lõppsaaduse kodumaised töökäed? Kas paarsada kilomeetrit eemal kasvanud looma liha on vähem kvaliteetne ja maitsev? Mille poolest erineb Valgas kasvanud tomat mõnikümmend meetrit teisel pool piiri kasvanud punapõsksest köögiviljast?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles