Suvel sagenevad vandalismijuhtumid, peamiselt lõhutakse klaase

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud aken.
Purustatud aken. Foto: Meelis Meilbaum

PZU Kindlustuse (PZU) teatel levivad suve- ja sügishooajal vandalismist tingitud kindlustuskahjud, millest kõige enam esineb klaasilõhkumist.

PZU on viimasel kolmel kuul hüvitanud vandalismist põhjustatud kahjusid era- ja äriklientide kinnisvarale 20 protsenti rohkem kui eelmisel suvel.

PZU on juunist augustini registreerinud üle 50 koduomanike ja juriidiliste isikute vara tahtliku rikkumise või hävitamise juhtumit.

PZU kahjukäsitluse osakonna juhataja Urmas Saare sõnul on suvekuudel hoogustunud aknaklaaside lõhkumine ja on hakanud esinema naabrite vara tahtlikku rikkumist.

„Augustis registreeris PZU hinnanguliselt 800-eurose kindlustusjuhtumi, kus naabripoiss sodis seina ja ukseklaasi grafitiga,“ sõnas Saare. „Igakuiselt on nii koduomanikud kui ka ettevõtted teatanud vandalismist, kus õhupüssist on akendesse tulistatud või kiviga klaasid puruks visatud. Lisaks sissemurdmised ja nendega seotud uste ja lukkude lõhkumised.“

Vandalismist tuleks sarnaselt murdvargustega esmalt teatada politseile ja seejärel kindlustusele. PZU kodukindlustus kehtib ka siis, kui võõras lõhub koduhoovis olevat vara. Klaaspindade purunemisel või sissemurdmise käigus lõhutud lukkude asendamisel omavastutust ei rakendata.

„Ebameeldivuste vältimiseks tasub hoida heanaaberlikke suhteid,“ jätkas Saar. „Üksteise elamisel silma peal hoidmine aitab vandaale paremini tabada. Kasu on kindlasti valvekaameratest, mis alati küll vandaale tegutsemast tagasi ei hoia, kuid võimaldavad hiljem neid tuvastada. Tähelepanelike naabrite olemasolu paneb inimesed korralikumalt käituma ja hoiab kõrvalised isikud hoovidest eemal.“

PZU on rahvusvaheline 200-aastase ajalooga kahjukindlustusselts, mis on saavutanud turuliidri positsiooni Baltimaades. PZU on käibelt ja kahjuhüvitiste mahult Eesti üks suurimaid kahjukindlustusseltse. Poolas kuulub PZU-le varakindlustusturust 33 protsenti ja elukindlustusturust 42,9 protsenti ning Kesk- ja Ida-Euroopas on turuosa 13 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles