Juhtkiri: õnnetu juhus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Avispea külas juhtis 16-aastane poiss traktorit. Kes vähegi maaelu mekkinud ja põllutöid teinud, teab, et maal on täitsa tavapärane, kui lausa algklasside poiss võimsa masina rooli keerab, sest töö tahab tegemist ja perel abikäsi vaja. Kui kiired hooajatööd kuklasse hingavad, lähevadki kõik töömehed käiku – poisikesest ätini.

Sel õnnetul teisipäeval ei märganud aga traktori roolis olnud poiss ja 60-aastane mees teineteist. Tulemused olid lõplikud ja traagilised. Õnnetus oleks võinud juhtuda ka siis, kui roolis olnuks 60-aastane ning hukkunul olnuks aastaid 16. Vahet ei ole. Õnnetus ei küsi vanust. Selle jubeda teadmisega tuleb ellujäänuil nüüd edasi minna.

Samas tuleb nõustuda, et liiklusseadus on mõeldud täitmiseks ja see ei ole tehtud inimeste kiusamiseks. Pigem ikka kaitsmiseks. Ja kui seda seadust eirata, siis võib tagajärg olla kurb. Avispeal juhtunud traagilise õnnetuse puhul on veel teisigi õigusakte, mille järgimist nüüd uurijad kontrollivad. Näiteks kas traktoriroolis istunud noormehega oli sõlmitud tööleping, kas oli teda instrueeritud. Viimast toimingut peetakse tavaliselt mittevajalikuks ja tülikaks, kuid kui asi läheb kohtusaali, siis võib iga eksimus, ka kõige tühisem, anda asjadele hoopis teise käigu.

Vanasti käidi klassikaupa isegi kooliajal kartuleid võtmas. Mõnes koolis olid kursused, kus sai traktoristiloa ja malevas oli mõni alaealine nii kõva poiss, et sõitis juba koolivaheajal täieõiguslikult vagude vahel ringi. Eluaeg on isad oma poegadel lasknud rooli keerata, et ikka põllumehele järelkasvu tuleks.

Õnnetus oleks võinud juhtuda ka siis, kui roolis olnuks 60-aastane ning hukkunul olnuks aastaid 16. Vahet ei ole. Õnnetus ei küsi vanust.

Ilmselgelt verinoori poisse võib kohata ka renoveeritava maja ümber tellingutel turnimas. Üsna ilmne, et ettevõte soovib töödega kiiresti edasi liikuda ja kutsub taskuraha teenima lapsi. Täiesti vastutustundetu lugu.

Samas maksab meenutada tööinspektsiooni laineid löönud otsust mitte lubada lapsi tänavaile ajalehti müüma, sest see on raske ja ohtlik töö. Paljude teiste seas avaldas säärase otsuse üle pahameelt ka ekspeaminister Taavi Rõivas, endine ajalehepoiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles