Nädala kaja: kellele kuulub Pärt?

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Erakogu

Kui saate “Lauluga maale” võttegrupp Rakvere Rahvaaeda on jõudnud, küsib Rakvere muusikakoolis õppinud Gerli Padar, mille pealinn on Rakvere. Kaassaatejuht Jüri Aarma pakub vaimukalt: kõikide vorstide pealinn. Siin viitab ta Rakvere lihakombinaadi popile brändile viineripakil. See on naljakas küll, aga usutavasti eelistaks rakverlane end siduda pigem millegi muuga. Näiteks Arvo Pärdiga, kes on samuti käinud Rakvere muusikakoolis, nagu ka Tanel Padar, Eda-Ines Etti, Hannes Võrno, Kadri Voorand või teised tuntud ja vähem tuntud inimesed.

Pärti on rakverlased alati omaks poisiks pidanud. Siin on temale pühendatud skulptuur “Noormees jalgrattal muusikat kuulamas”, temanimeline sviit hotellis Wesenbergh, siia plaanitakse vanast kirikust ümber ehitada Pärdi maja, mille täpse sisu üle seni veel vaieldakse. Ja siin elab tema kaasaegseid, kel ühiseid mälestusi kooliajast.

Pärdi sünnipäeva aegu septembrikuu alguses antakse Rakveres paar kontserti ja sageli on ka maestro ise külaliste seas. Ta on Rakvere kirikule loonud ka kellamängu. Mõnikord käib ta siin jalutamas (näiteks Linnakalmistul) täiesti märkamatult, ilma igasuguse meediakära saateta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles