Väike-Maarja kaugküttesse investeeritakse ligi miljon eurot

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütmine. Foto on illustreeriv.
Kütmine. Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Energiaettevõte Adven koos keskkonnainvesteeringute keskusega investeerib Väike-Maarja aleviku uue katlamaja ehitusse 580 000 eurot, millele lisandub soojustorustike projekteerimise ja ehitamise maksumus.

Järgmise aasta kolmandas kvartalis valmiva katlamaja hinnanguline maksumus on 900 000 eurot, millele lisandub käibemaks.

Keskkonnasõbraliku ja efektiivse hakkpuidukatlamaja ehitustööd algavad sel nädalal sõlmitud ehituslepingu järgi lähipäevadel. Esmalt asutakse ümber ehitama küttesüsteeme, et uue katlamaja ehitustöid saaks jätkata kogu algava kütteperioodi vältel. Samuti on hakatud projekteerima ligi 800 meetri pikkust soojustorustikku, mille ehitustööde algus on planeeritud järgmisse aastasse.

“Energiaettevõtteid vaadatakse ikka kahtlustavalt, kui investeeringutest juttu teeme, kuid pikaajaliselt on kasulikum leida tarbijatele toasooja pakkumiseks kõige soodsam viis,” selgitas Adven Eesti investeeringute ja arenduse valdkonna juht Priit Tiit, kelle sõnul tähendab suur investeering hoopis korralikku hinnalangust.

Väike-Maarjasse ehitatavas uues katlas on võimalik põletada hakkpuitu ja puidutööstuse jääke, aga ka tükkturvast, mis tagab aleviku kortermajadele ja ettevõtetele pikaajalise hinnastabiilsuse. Puitu ei maksustata ka aktsiisiga ja puitkütuste hinnad on stabiilsemad kui gaasil, mida kasutab praegu töös olev gaaskatel. Gaaskatel jääb küll alles talviste tippkoormuste puhuks.

“Kaks aastat tagasi suutis Adven kaugkütte hinda langetada kuuendiku võrra. Leian, et uued investeeringud ja kohaliku küttematerjali kasutamine on olulised paljudele elanikele ja ettevõtjatele. Mõistlik keskküttehind aitab peredel kütteperioodil lihtsamalt oma eelarvet tasakaalustada, aga ka vallavalitsus ise on hinnatundlik soojatarbija,” rääkis Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla Adveni investeerimisplaane ja võetavaid äririske kommenteerides.

Uue katlamaja ehitustööd teevad riigihanke võitjad Rapla Metall OÜ ja AS Tamult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles