Juhtkiri: ID-draama kasulikkus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval lahvatanud uudis ID-kaardi turvariskidest on vähem kui loetud tundidega mitmekordistanud mobiil-ID kasutajate arvu. E-eestlaste turvalisus ja mugav elu e-riigis lõi järsku kõikuma ning peatselt saabuvad valimised ei muuda olukorda sugugi kergemaks.

Eestlane on igasugu e-lahendustega ilmselt nii sina peal, et paberimajanduse juurde tagasi ei pöördu. ID-skandaali ajastus on muidugi märgiline: kellele soodne, kellele väga ebasoodne, ja mõnigi hääl võib andmata jääda. Teadupärast pole keskerakond kunagi pooldanud e-valimisi, sest sealt saavad parempoolsed (eriti reformierakond) noorematelt valijatelt hääli. Nüüd korraldas keskerakondlasest peaminister Jüri Ratas kohe suure pressikonverentsi, mida president Ilves hüsteeriaks nimetas.

Tänavune valimisaasta on eriline ka selle poolest, et valimiskasti juurde on asja koolinoortel. Kuid kas end ekraani ees koduselt tundev 16-aastane on ikka piisavalt motiveeritud, et valimispäeval kuhugi jaoskonda kõndida, järjekorras oodata ning siis ristike kasti joonistada? Kodus diivanil see hiireklikk ära teha oleks siiski palju mugavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles