Notarite Koda hoiatab petukirjade eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Notarite Koda hoiatab üha levinumate elektrooniliselt levivate petukirjade eest, millega üritatakse inimestelt andmeid välja petta mõne välisriigi notarina esinedes.

Petukirjade eest on küll juba aastaid hoiatatud ja enamik inimesi oskab neid ära tunda, kuid viimasel ajal on hakanud levima kirjad, milles püütakse notarite usaldusväärsust ja head mainet ära kasutada ning mis ei ärata kahtlust ja võivad paista esmapilgul korrektsed, teatas koja tegevdirektor Eve Strang.

Ehtsana näivates kirjades, kus soovitakse saajale raha annetada, teha kingitus või jätta pärandus, viidatakse mõnele Euroopa Liidu riigis tegutsevale notarile, kes tehingut vahendab. Kuna notarite usaldusväärsus kogu Euroopas on kõrge, võibki leiduda inimesi, kes nimetatud notariga ühendust püüavad võtta või kirjades toodud linke avavad.

Notarite Koda palub kõigil selliste kirjade saajatel esmalt mõelda, kas neil on tõepoolest välismaalt kelleltki pärandit oodata, seejärel tuleks kontrollida notari andmeid ning alles seejärel, kui kõik on korrektne, võib asjaga edasi tegeleda. Euroopa Liidus tegutsevate notarite kohta leiab infot näiteks Euroopa notarite veebilehelt http://www.notaries-directory.eu/.

Kahtluse korral võib pöörduda ka konkreetse välisriigi notarite organisatsiooni poole. Kindlasti tuleb enne oma andmete saatmist eelnevalt notariga suhelda ja veenduda, et ta ikka on tõepoolest see, kes väidab end olevat.

Ühtlasi tasub olla informeeritud, et notarid tavaliselt annetusi ega kingitusi ei vahenda, samuti ei tegele nad kõigis riikides pärimismenetlustega. Kui tegemist on pärimisasjaga, siis ei küsi notarid kunagi esmalt dokumente meili teel, vaid tavaliselt tuleb pärijal pöörduda notari poole kõigepealt avaldusega, millega väljendatakse tahet kas pärand vastu võtta või sellest loobuda.

Notarite Koda loetleb üles ka võimalikule petukirja ohule viitavad märgid. Nendeks on vigane keelekasutus ja segane lauseehitus, kuigi seda on professionaalsetes petukirjades üha vähem; isikuandmete või panga- ja krediitkaardiandmete küsimine; väga lühike kirjale vastamiseks antud tähtaeg või kiirustamisele suunamine; kahtlust äratav meiliaadress, kuna enamasti ei kasuta notarid ametlikus kirjavahetuses Gmaili või Hotmaili aadresse. Samuti soovitab notarite esindaja vaadata, mis riigile meiliaadressi lõpp viitab ja kas see kattub riigiga, kust väidetavalt kiri on laekunud.

Kui kiri äratab kahtlust, tuleks see kohe kustutada, kindlasti ei tohi klikkida selles olevatele tundmatutele linkidele ega täita mingeid formulare enda andmetega, rõhutab Notarite Koda. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles