Mobiil-ID – miks ja kuidas endale teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Eelmisel nädalal avastatud ID-kaardi turvariski tõttu soovitatakse lisaks ID-kaardile hankida endale ka mobiil-ID. Peale selle, et mobiil-ID on turvaline, on see ka mugav, sest kasutajal pole vaja kaasas kanda ID-kaarti ega ID-kaardi lugejat või installida arvutisse spetsiaalset tarkvara, piisab üksnes mobiiltelefonist. 

Mobiil-ID töötab nii mobiilitelefonis, tahvelarvutis kui ka arvutis ja selle kasutamiseks sobivad nii puutetundlikud nutitelefonid kui ka nuppudega telefonid.

Teenuse kasutamiseks tuleb kasutajal minna oma mobiilioperaatori esindusse, et saada uus SIM-kaart ning sõlmida Mobiil-ID leping. Mobii-ID-ga saab liituda nii Telia, Elisa kui ka Tele2 esindustes. Esindusse minnes tuleb kaasa võtta ID-kaart või pass.

Kasutaja mobiiltelefoninumber jääb samaks, samaks jäävad ka tellitud teenused.

Mobiil-ID lepingud saab vormistada alates 15. eluaastast ning ühele isikule saab teha ainult ühe Mobiil-ID. Kui kasutaja telefoninumber kuulub tema tööandjale ja Mobiil-ID eest hakkab tasuma tööandja, tuleb Mobiil-ID saamiseks esinduses ette näidata tööandja tehtud volitus, mis võib olla digiallkirjastatud või paberil. Kui Mobiil-ID eest hakkab tasuma inimene ise, pole tööandja volitust vaja, isegi kui number kuulub tööandjale.

Enne kasutamist tuleb Mobiil-ID aktiveerida. Seda aitavad teha klienditeenindajad esinduses või saab seda teha ise politsei- ja piirivalveameti kodulehel ID-kaarti kasutades. Teenuse  aktiveerimiseks on vaja kehtivat ID-kaarti ning teada selle PIN-koode.

Mobiil-ID teenuse kuutasu on 1 euro ja selle eest tasumine toimub mobiilioperaatori vahendusel: tasu lisatakse igakuisele mobiiliarvele. Kui muude mobiiliteenuste eest tasub tööandja, saab inimene arve ainult Mobiil-ID kuutasu eest.

Mobiil-ID-ga saab siseneda e-keskkondadesse ja anda ka digiallkirja. Kasutamiseks tuleks valida Mobiil-ID ning sisestada küsitud info. Pärast seda kuvatakse kontrollkood ning saadetakse sama kontrollkoodiga sõnum telefonile. Sisselogimiseks tuleb sisestada PIN1 ning digiallkirjastamiseks PIN2.

Kui palju kasutatakse ID-kaarti

Foto: Internet
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles