Küülikute pesakonnas kasvab tosin karvast värvipalli

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobi korras küülikuid kasvatav Viljar Liiva võib oma imelisi hoolealuseid minutiteks imetlema jääda.
Hobi korras küülikuid kasvatav Viljar Liiva võib oma imelisi hoolealuseid minutiteks imetlema jääda. Foto: Arvet Mägi

Küülikud on virgad sigijad, Arknal elava Viljar Liiva Käänu talus sündis ühte pesakonda kaksteist küülikupoega, kes on omapärased sellepoolest, et nad on väga erineva värvimustriga, justkui karvased pühademunad.


“Tegelengi nagu tõuaretusega, ristates erinevat värvi küülikuid, ees­märgiks on saada huvitavate värvidega loomad,” ütleb Viljar Lii­va, tõstes samal ajal puurist välja kolmevärvilise imearmsa ja pi­sut argliku loomakese. Isegi Eesti suurim küülikukasvataja Lõuna-Eestist tahab Viljari küülikute pesakonnast kahte isendit endale.
Hobi korras küülikuid kasvatav Viljar Liiva võttis neid loomi pidada alles mullu septembris, kui tõi kuuri alla neli tõuküülikut. Nüüdseks on tal neid kolmveerandsada. Lisaks kasvatab Viljar ka kanu.


Peremees kiidab, et kanade ja küülikutega on hea, sest nendega ei pea pidevalt tegelema. “Ma ei kasvata neid materiaalse kasu saa­miseks, vaid emotsionaalse kasu pärast,” teatab Viljar, lisades, et unustab end mõnikord rohkem kui tunniks küülikuid silmitsema.
Paljude jaoks seostuvad saabuvad ülestõusmispühad just tibude ja jänestega. Viljar Liiva ütleb, et tegelikult ta ei teagi, miks see nii on. “Minule seostub see eestiaegsete postkaartidega, kus olid värvilisi mune tassivad jänesed. Kuna mu isa kogub vanu kaarte, siis sellised on mul lapsepõlvest eredalt silme ees.”
Lisaks kirikupühale on ülestõusmispühadest kujunenud rõõmupidu tärkavale loodusele. Just munad ja jänesed ongi saanud taassünni sümboliks nii kevadel tärkavas looduses kui ka piibliainetele mõeldes, kui Jeesus surnust üles tõusis ja ristirahvast rõõmustas. Enne seda suurt rõõmupidu kestab aga vaikne nädal koos suure reede ja vaikse laupäevaga.

Küülikud

• 1859. aastal viidi paar küülikuid Austraaliasse ja lasti seal lahti, 30 aastat hiljem oli sellest paarist saanud 20 miljonit küülikut.
• Küülikud ei saa roomata, kõndida ega joosta, nad peavad hüppama. Maailmarekord küüliku kaugushüppes on 3 meetrit ja kõrgushüppes meeter.
• Küülikud näevad selja taha, ilma et peaks pead pöörama.
• Küülikut ei ole võimalik jänesega paaritada.
• Suurim küülikute pesakond on olnud 24 poega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles