Teine koolinädal toob kohati suvise soojuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalendrisügis pole veel alanud, kuid viirushaigused juba levivad.
Kalendrisügis pole veel alanud, kuid viirushaigused juba levivad. Foto: Marianne Loorents

Eelolev teine koolinädal toob nii vihma kui ka päikesepaistet ning teisipäeval võib termomeetrinäit koguni 24 soojakraadini kerkida.

Esmaspäeva öösel  liigub madalrõhulohk ühes vihmasajuga üle Eesti. Ilm on pilves ja vihmane. Hommikuks taevas selgineb ja sajuhood harvenevad. Tuul pöördub lõunast läände ja edelasse, puhudes kiirusega 4-10 m/s. Sooja on 11-15 kraadi. Esmaspäeva päeval tugevneb üürikeseks kitsas kõrgrõhuhari, pilved hõrenevad ja lühiajaliste vihmahoogude võimalus on vaid üksikutes kohtades. Ilm on vahelduva pilvisusega ja olulise sajuta, õhtul aga läheneb lõuna poolt uus sajuala. Tuul pöördub edelast kagusse, puhudes kiirusega 3-8 m/s. Sooja on 17-20 kraadi.

Teisipäeval saab Skandinaaviat kattev madalrõhuala energiat lisaks, laieneb üle Läänemere ning lõunasse pöörduv õhuvool kannab soojust ja niiskust Eesti poole. Öösel on sajuhooge laialdasemalt lõunapoolsetes maakondades ja Peipsi ääres. Ilm on pilves ja sajab vihma. Puhub lõuna- ja kagutuul 3-8 m/s. Sooja on 12-16 kraadi. Teisipäeva päeval on pilves selginemistega ilm. Paljudes kohtades sajab hoovihma. Puhub edela- ja läänetuul 3-8 m/s. Sooja on 17-20 kraadi. Kui mööda Venemaa lääneserva kanduv soojem õhumass üle Peipsi laieneb, võib Kagu-Eestis õhutemperatuur koguni suvise 24 kraadini kerkida.

Kolmapäeval läheneb lõunavoolus Ukraina kohalt uus madalrõhkkond, mis liigub kas üle Eesti või üle Venemaa lääneserva edasi põhja poole. Üle Eesti liikuva madalrõhkkonna korral on Eestis ilm vihmane ja tingimused on kõikjal soodsad tugevaks sajuks. Venemaa lääneserva kohale kaldudes on tugeva saju tõenäosus suur Ida-Eestis. Öösel on pilves ilm ja sajab vihma. Puhub lääne- ja edelatuul kiirusega 3-8 m/s. Sooja on 11-15 kraadi. Kolmapäeva päeval on samuti pilves ilm ja sajab vihma, õhtu poole sajuvõimalus aga väheneb. Puhub edelatuul 4-10 m/s. Sooja on 14-18 kraadi.

Neljapäevaks jõuab Atlandilt uus aktiivne madalrõhkkond üle Põhjamere ja laieneb jõuliselt üle Läänemere. Õhuvool pöördub edelasse ja tugevneb ning selle toel liikuva vihmapilvemassi jõudmine võib 12 tunni võrra muutuda – kiirema õhuvoolu korral läheb ilm sajule juba hommikuks, aeglasem pilvede liikumine toob vihma kohale alles õhtu poole. Edela- ja lõunatuul paisub tugevaks. Sooja on öösel 8-12, rannikul kuni 15 kraadi. Vihmasema päeva korral jääb õhutemperatuur 15 kraadi ümbrusse, ent kui suurem osa päevast on sajuta, tõuseb termomeetrinäit 20 kraadi lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles