Suitsiidiennetuspäev kutsub märkama abivajajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna on rahvusvaheline suitsiidiennetuspäev, mis kutsub abivajajat märkama ja juhib tähelepanu sellele, et enesetappe on võimalik vältida.

"Igal aastal sureb kogu maailmas enesetapu tagajärjel enam kui 800 000 inimest, see tähendab üks inimene iga 40 sekundi järel. Enesetapukatseid tehakse maailmas aastas hinnanguliselt 20 miljonit ehk üks iga 1,5 sekundi tagant," ütles kliiniline psühholoog, nõustamisportaali Peaasi tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa.

Eestis sooritas eelmisel aastal enesetapu 183 inimest: 146 meest ja 37 naist. Poiste ja kuni 24-aastaste meeste surmadest moodustavad veerand suitsiidid.

"Eesti statistika on maailma keskmisest veidi nukram. Kui ülemaailmselt on aastas 100 000 inimese kohta 11,4 enesetappu, siis meil 14,1," märkis Oidermaa.

Probleemile tähelepanu juhtimiseks korraldab noorte vaimse tervise teemalise ennetustööga tegelev MTÜ Peaasjad pühapäeval Tallinnas Stroomi rannas aktsiooni "Ole olemas!", et kutsuda üles suuremale tähelepanelikkusele ümbritsevate inimeste suhtes.

Kell 13 algava aktsiooni käigus asetatakse rannale 183 paari kingi, et mälestada mullu Eestis vabatahtlikult elust lahkunud inimesi. Kingade juures on lausekatked, millega oleks võinud nende inimeste poole pöörduda.

"Enamasti on suitsiidikatsele eelnenud pikaajaline vaimse tervise halvenemine, sageli depressioon, mis on jäänud õigel ajal ravita. Oluline on olla olemas, võtta ohumärke tõsiselt ning aidata inimesel leida abi. Teema on väga raske – seepärast saab esmase abi saamiseks pöörduda ka tasuta peaasi.ee e-nõustaja poole," ütles Oidermaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles