Elamusterohke suvesõit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme Kalevipoja kuju ja hauakivi Kivinõmmel – vägilase verstapostid.
Avinurme Kalevipoja kuju ja hauakivi Kivinõmmel – vägilase verstapostid. Foto: Internet

Loodussõprade suvesõidul polnud ma veel kunagi käinud. Seekordne kolmepäevane sõit algas Iisakust. Suund võeti Rannapungerja peale, et sealt keerata Järuska sillale. See sild on ainuke katusega sild Eestimaal.

Edasi sõitsime läbi Avinurme. Loomulikult oli peatus Kalevipoja juures. Anne Nurgamaa lisas kohaliku giidi (allakirjutanu) jutule järgmist: Avinurme maadel võib veelgi leida muistse põlve varandust, eriti kuldmünte, mida Kalevipoeg omal ajal puistas järeltulevale rahvale, kes kurtis vaese elu ja viletsa põllumaa üle.

Siitpeale sõitsime Lääne-Virumaa suunal. Simunasse on paigaldatud UNESCO maailmapärandisse kuuluvad Struve mõõtmiste sambad. Nimelt polnud mõnisada aastat tagasi maakera suurus veel kindlaks tehtud. Targad teadlased ja meresõitjad mõtlesid välja valemeid, tegid jooniseid ja mõõtmisi, et välja arvutada, kui suur see maakera ikkagi on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles