Juhtkiri: sõelapõhi või vahialune?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Tänases lehes on kohtulugu, mida Ameerika ühendriikides poleks olnud. Lombi taga on politseinikul õigus korralduse eiramist tõlgendada vastuhakuna ja puikleja pihta tuli avada. Selline õigus on antud seepärast, et paljud politseinikud on pidanud isikute kontrollimise käigus hukkuma. Aga ega Eestiski pole korrakaitsjad vähem ohus. Meenutame, et riigis kõige tagaotsitum kurjategija on kätte saadud peretüli lahendades. Hambuni relvastatud mees õnneks magas samal ajal, kui pererahvas tülitses.

Meil on mindud ameeriklastest veel kaugemale. Võimuesindaja solvamine on dekriminaliseeritud. Kui varem oli see kuritegu, siis nüüd juba palju aastaid väärtegu. Aga Eesti riik on ennegi näidanud oma suhtumist tänuväärset ja samas ohtlikku ametit pidavatesse inimestesse.

Nimetatud kohtuloos oli osaline ka üks politseikooli kadett, kes kasutas võimalust ja jäi kohtusaali. Ülejäänud kolm tunnistust andnud politseinikku lahkusid, justkui teadnuks, millega istung lõpeb.

Kohtulugu on tähelepanuväärne veel selle poolest, et vandeadvokaadi kaitsetaktikas esines vastuolu. Ühest küljest ta viitas purjus kaitsealusele ja politseinike suutmatusele temaga rääkida. Teisalt aga jättis tähelepanuta kohtualuse kinnituse, et oli intsidendi ajal adekvaatne. Seega ei vajanud ju eraldi ninnunännutamist. Adekvaatne inimene ei hakka politseinikku sõimama, vaid täidab tema korraldusi. Kui inimene leiab, et politseinik millegi vastu eksis, siis on ju mitu võimalust oma õigusi taastada.

Aga Eesti riik on ennegi näidanud oma suhtumist tänuväärset ja samas ohtlikku ametit pidavatesse inimestesse.

Vandeadvokaadid oleksid ilmselt selle juhtumi puhul rõhunud kaassõitja alkoholijoobele, ja joobes inimene ei pruugi tõepoolest kõrvalistujana aduda, miks politsei tema turja hüppab. Kas nüüd tegi vandeadvokaat näpuka või jättis meelega midagi kahe silma vahele? Viimane variant oleks üle hulga aja esimene kord, kus kaitsja täidab oma ülesannet: tagada, et kohtupidamine oleks õiglane ja et süütu inimene ei saaks karistada. Tavaliselt üritavad vandeadvokaadid oma kaitsealuse kohtus süüst puhtaks pesta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles