Moldova suursaadiku külaskäik lõi soodsa pinnase koostööks

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval Lääne-Virumaal koostöövõimalustega tutvunud Moldova suursaadik Victor Guzun jälgis huviga vallavanem Peep Vassiljevi ülevaadet Sõmeru vallast.
Kolmapäeval Lääne-Virumaal koostöövõimalustega tutvunud Moldova suursaadik Victor Guzun jälgis huviga vallavanem Peep Vassiljevi ülevaadet Sõmeru vallast. Foto: Arvet Mägi

Eelmisel nädalal külastas Lääne-Virumaad Moldova suursaadik Eestis Victor Guzun, et arutada koostöövõimaluste üle eeskätt kultuuri ja majanduse valdkonnas.


Lisaks maavalitsusele väisas Moldova suursaadik Rakvere lihakombinaati, ametikooli, eragümnaasiumi, spordikompleksi, Jeld-Wen ASi ja Sõmeru keskusehoonet. Suursaadiku visiit lõppes õhtusöögi ja Eesti veinide degusteerimisega Palmse mõisas.

Moldova suursaadiku hinnangul on Eesti ja Moldova suhted väga head, kuid selleks et tekiks konkreetne koostöö, on vajalik lävida ja luua kontakte riigi erinevate piirkondadega, millest ühena peab Moldova oluliseks Lääne-Virumaad.

"Esmalt soovime tundma õppida Lääne-Virumaa potentsiaali, ja nagu me täna nägime, on see suur,” lausus Guzun.
Tema sõnul on Moldova huvitatud oma kaupade, eeskätt veinide ekspordist Eestisse ja ka võimaluste leidmisest Lääne-Viru ettevõtjatele sealsetele turgudele sisenemiseks või koguni tütarettevõtete loomiseks. Kuna Moldova on ka põllumajandusmaa, ollakse Guzuni väitel huvitatud näiteks Rakvere lihakombinaadi kogemustest.

“Meie jaoks on väga oluline mentaliteedi muutmine, ideed ja konkreetne edulugu. Eestiga on meil ühine ajalugu, mistõttu meie jaoks on eriliselt tähtis Eesti kogemus,” rääkis ta. Moldova prioriteet on saada Euroopa Liitu ja suursaadiku sõnul on Eesti kogemus selles osas oluline.

Suursaadiku hinnangul on neil siit palju õppida, näiteks kutsehariduse reformimisel, et teha suurtest kombinaatkoolidest ühiskonna vajadusi arvestavad õppeasutused, nagu on Rakvere ametikool.

Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi sõnul algab kõik kultuurist ja seetõttu on plaanis esimese ühise üritusena korraldada Moldova kultuuripäevad Rakveres, et siin tutvustada sealset rahvakultuuri, rahvusroogasid ja tuua siia ka ühe Moldova kunstniku näitus.

Suursaadik Victor Guzuni sõnul võiks niisugune ettevõtmine, kus muu hulgas tutvustatakse ka Moldova veine, Rakveres aset leida tänavu suvel, kas juulis või augustis, mil möödub 20 aastat Moldova iseseisvumisest. Suursaadiku ütles, et teda köidab Rakvere puhul see, et siin toimuvad teistsugused ja erakordsed spordi- ja kultuurisündmused ning neistki oleks Moldoval õppida. Ka on suursaadikul tema sõnade kohaselt hulgaliselt ideid ühisteks kultuuriprojektideks Rakvere või Sõmeru ja mõne Moldova linna või asula vahel.

Suursaadikut huvitas veel meie turismindus ja mittetulundussektori toimimine selles sfääris, sest Moldovas turismitalundus peaaegu puudub, kuigi ka seal on palju looduskauneid paiku.

2010. aasta sügisel saatis maavanem Eestis asuvatele välisriikide saatkondadele kingituseks Lääne-Viru maavalitsuse aastaraamatu, CD “Lääne-Virumaa - pärituult otsides” maakonna ingliskeelse tutvustusega ja kirja, milles kutsus suursaadikuid maakonnaga tutvuma ja koostöövõimalusi arutama.

Maavalitsuse avalike suhete peaspetsialist Heili Nõgene ütles, et tagasisidena saadi mitmeid kirju tänusõnadega, nende hulgas ka sooviavaldused tulla meie maakonnaga tulevikus tutvuma. Kõige konkreetsem vastus oli Moldova suursaatkonnal, kes oli huvitatud Lääne-Virumaa külastamisest juba 2010. aasta detsembris. Konkreetne kuupäev - 10. detsember - ja päevakavagi sai paika pandud, aga paraku külastas sel päeval Virumaad Moldova suursaadiku asemel hoopis lumetorm Monika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles