Tallinnas näidatakse Vao küla palgeid ja minevikuvarje

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vao majutuskeskus.
Vao majutuskeskus. Foto: Meelis Meilbaum

Alates 16. septembrist on Tallinna Linnagaleriis avatud fotokunstnik Birgit Püve isikunäitus „Varjupaik". Autor on uusi jäädvustusi kõrvutanud arhiivimaterjalidega, näidates läbi Vao küla mitmekülgset ajalugu.

Viimase paari aasta jooksul Euroopat tabanud suurim inimeste massiränne pärast teist maailmasõda on oma jälje jätnud ka Eestile. 

Näitus „Varjupaik“ keskendub Vao küla näitel Eesti fotokunstis seni olulisel määral kajastamata immigratsiooniteemale.

Birgit Püve käsitleb Vao küla paigana, kus kaks teineteisest paarkümmend aastat eraldatud immigratsioonilainet kohtuvad. Esialgu sovhoosi ja kolhoosi töötajatele ehitatud linlikud korrusmajad on nüüdseks saanud koduks asüülitaotlejatele ja pagulastele Sudaanist, Pakistanist, Süüriast, Ukrainast ja mujalt.

"Mis juhtub inimesega pärast emigreerumist, kui ta jõuab kohta, millel ei ole tema jaoks ajaloolisi ja emotsionaalseid seoseid? Kas see harmoneerub tema hingeseisundiga või võimendab emigreerumisjärgset stressi? Kas kohalikud on abiks või pigem süvendavad pidetust? Kas ühine keel on võimalik ja mis see üldse on? Või asubki ainuke varjupaik meie sees?“ küsib kunstnik Birgit Püve.

Birgit Püve on Tallinnas elav ja töötav vabakutseline fotokunstnik. Tema fotosid on avaldatud muu hulgas Washington Posti ja The Guardiani külgedel. Püve üks tuntumaid fotoseeriaid on „Eesti dokumendid“, mida on eksponeeritud Londonis, Gdanskis, Berliinis.

Näitus "Varjupaik" avatakse reedel, 15. septembril kell 18 ning see jääb avatuks 15. oktoobrini.

Tallinna Linnagalerii (Harju 13) on avatud kolmapäevast pühapäevani 12–18, sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles