Alkoholitootjate liit: edendame vastutustundlikku tarbimiskultuuri

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Kutberg
Triin Kutberg Foto: Kaubandus.ee

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu kampaania "Kui võtad, võta vett vahele" eesmärk on edendada vastutustundlikku ja teadlikku alkoholitarbimiskultuuri, et liigtarbimisest tekkivaid kahjusid vähendada, märgib liidu tegevjuht Triin Kutberg vastuseks täna Virumaa Teataja veebiväljaandes ilmunud perearstide liidu avalikule pöördumisele.

"Me soovime, et inimesed teeksid alkoholi tarbides teadlikumad, mõistlikumad ja ohutumad valikud nii kodus kui ka mõnes meelelahutusasutuses viibides," tähendas Kutberg.

"Eesti elanike alkoholitarbimistrend on positiivne – see väheneb iga aastaga. Ometi näitavad uuringud, et alkoholi tarbitakse sageli ainsa eesmärgiga jääda purju. See toob kaasa probleeme ja kahjusid nii inimesele endale kui ka ühiskonnale laiemalt, nagu ka perearstid oma avalduses märkisid."

Triin Kutbergi sõnul mõistavad alkoholi tootjad ja maaletoojad, et inimeste käitumise ja tarbimiskultuuri muutmine nõuab pikaajalist ja järjepidevat tööd. "Vee joomine on väike, aga oluline samm teadlikuma alkoholitarbimiskäitumise suunal. Seepärast oleme oma teadliku tarbimise sõnumi levitamisse kaasanud ligi 90 baari, kohvikut, restorani ja muud meelelahutusasutust, kes pakuvad oma klientidele alkoholi kõrvale tasuta joogivett ning selgitavad oma klientidele vajadust vett tarbida. Sõnumit aitab levitada ka viis suurt kauplusteketti," rääkis ta.

Vee joomise olulisust alkoholitarbimise reguleerimise juures on liidu tegevjuhi ütlusel toonitanud ka tervise arengu instituut, kelle portaalis soovitatakse juua alkoholi vaheldumisi vee või mõne muu mittealkohoolse joogiga ja lisada alkoholile jääd.

"Maailma terviseorganisatsioon (WHO), millele perearstid viitavad, juhib tähelepanu, et alkoholi liigtarbimisega seotud kahjude vähendamisel on oluline roll riigi, tervishoiuasutuste, ettevõtjate ja teiste osapoolte koostööl, ennetusel, probleemide varajasel tuvastamisel, sekkumisel, selgitusel ja ravil. Me vajame terviklikku, kõiki osapooli arvestavat ja kaasavat rahvatervise ja alkoholipoliitikat," märkis Triin Kutberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles