Eakas KITi klubi sai uut lootust

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KITi klubi on oodanud head peremeest, kel oleks nii palju raha, et maja korda saaks, juba mitukümmend aastat.
KITi klubi on oodanud head peremeest, kel oleks nii palju raha, et maja korda saaks, juba mitukümmend aastat. Foto: Tairo Lutter

Rakvere linnavolikogu otsustas esitada taotluse, et saada toetust meetmest “Avatud noortekeskuste, teavitamis- ja nõustamiskeskuste ning huvikoolide infrastruktuuri kaasajastamine”. Võimaliku toetusrahaga tahetakse teha korda KITi klubi ja muuta see noortekeskuseks.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaevu sõnul võib projekti maksumus olla kuni 958 700 eurot, millele lisandub viieprotsendiline omafinantseering. “Asjaga on kiire, sest taotlus on vaja esitada 16. maiks,” lausus Suurkaev.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul arutati, kuhu võiks noortekeskuse Rakveres paigutada, ja valik langes KITi klubile. “Seal on piisavalt ruumi, on suur saal, ja mis üpris tähtis, olemas on ka Raul Vaiksoo tehtud eskiisprojekt, mida nõutakse taotluse esitamisel,” rääkis linnapea.

Taotluse esitamisel on üks tingimus ka see, et hoone, mida kavatsetakse renoveerida, kuuluks taotluse esitajale või oleks tema valduses. Praegu kuulub KITi klubi aga sihtasutusele Rakvere Teatrimaja.

“Nii sihtasutuse kui ka riigi soov on, et maja saaks korda ja avalikku kasutusse,” vahendas Jaadla, kelle sõnul ei näe riik probleeme selles, kui Rakvere linn saaks KITi klubi tasuta endale.

“Et asjaga on kiire ja riigivara võõrandamine võtab aega, tuleb seada hoonestusõigus, selle jõuab 16. maiks ära teha,” kõneles Andres Jaadla.

Avatud noortekeskuste projektikonkursi puhul on tegemist lisavooruga, mistõttu on konkurents tihe ja tugevaid projekte palju. “Peame otsima erisusi, millega meie projekt silma paistaks,” lausus linnapea ja lisas, et üks märksõna võiks olla koostöö.

Nimelt taotleb samast meetmest raha ka OÜ Euterpe Art Café taha huvikoo­lile uute ruumide ehitamiseks. “Saame siin rõhuda avaliku ja erasektori koostööle ja võimalikule naabrusesse rajatavale huvikoolile,” kõneles linnapea.

Rakvere linnavolikogu liige Heli Kirsi märkis, et taotlust esitades tuleks kindlasti mainida keskraamatukogu lähedust.

Sihtasutus Rakvere Teatrimaja on teinud mitu kalkulatsiooni KITi klubi renoveerimise maksumuse kohta, summad on jäänud vahemikku 5,5-28 miljonit krooni.

KITi klubi ehitusalune pind on umbes 1100 ruutmeetrit. “Praegused ehitushinnad on umbes 10 000 krooni ruutmeeter, kui veel kroonides rääkida, seega on 15 miljonit krooni selle hoone jaoks igati optimaalne summa,” arutles volikogu majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop.

“Olemas projekti on vaja kindlasti teha korrektiive, et viia see vajadustega vastavusse, aga seda saab teha siis, kui me esimesest voorust läbi pääseme,” selgitas Ain Suurkaev.

Kui Rakvere peaks avatud noortekeskuse rajamiseks KITi klubisse raha saama, võib abilinnapea hinnangul ehituseks minna 2012. aasta kevadel. Suurkaev lisas, et projekti tingimustes on ka kohustus kasutada hoonet viie aasta jooksul sihtotstarbeliselt ehk siis avatud noortekeskusena.

1997. aasta lõpul müüs ETK Sisustus aasta varem suletud KITi klubi maha, kuid tehing tunnistati ebaseaduslikuks ja hoone riigistati. Riik andis maja 2004. aastal sihtasutusele Rakvere Teatrimaja ja kohe hakati ka rääkima maja kordategemise plaanidest. Plaanideks need paraku jäidki. Algselt ehitati 1929. aastal valminud hoone käsitööliste seltsimajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles