Pajusti muutus maagide kokkutuleku paigaks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva õhtul võis Pajustis Vinni vallamaja ees näha kummalist pilti, kus üle kahesaja inimese pöörles ja keerutas tõrvikute valguses trummipõrina ja loitsu saatel.

Loits on maagiline akt – sõnaline pöördumine, mille abil tahetakse allutada üleloomulik vägi oma tahtele. Võis jääda mulje, et kokku on tulnud ümberkaudsed põllumehed, päästmaks veel viimasel hetkel seda, mida päästa annab. Aga ei. Maagia võeti appi selleks, et eelolev Vinni, Rägavere ja Laekvere valla liitumine õnnestuks.

Vinni vallamaja esisele platsile oli maha märgitud kolme valla piiridega kaart. Kulus veidi üle tunni, et külade esindajad, kel käes tõrvikud, niinimetatud pesadesse paigutada. Ürituse üks korraldajaid, Vinni valla kultuuri- ja avalike suhete nõunik Hilje Pakkanen selgitas, et Kaukvere külas elab ainult üks inimene. Tema kohale ei tulnud ja nii täitsid selle küla pesa Tudu inimesed. “Ükski küla tühjaks ei jäänud,” ütles Pakkanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles