Britid huvituvad Porkuni mõisast

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britid huvituvad Porkuni mõisast.
Britid huvituvad Porkuni mõisast. Foto: Robert Reisman

Suurbritannia ettevõte Aql (Financial) Limited soovib osta Porkuni mõisa. Praegu on ettevõtte ja Riigi Kinnisvara AS-i (RKAS) vahel mõisa ja selle juurde kuuluva kinnistu müügis kokku lepitud, kuid konkreetne ostu-müügileping on veel sõlmimata. RKAS-i müügijuht Märt Ots ütles, et tehinguni loodetakse jõuda oktoobrikuu jooksul.

Porkuni mõisa peahoone on 1874. aastal valminud esinduslik historitsistlik kiviehitis. Peahoone vastu ehitati 1950. aastatel uus neoklassitsistlik koolihoone arvestusega, et seda hakkavad kasutama erivajadusega lapsed. Esialgu vaegkuuljatele mõeldud kool alustas mõisas tegevust juba 1925. aastal. Hooned moodustavad terviku ning mõlemal on oluline ajalooline väärtus. Kinnistul asub üle 40 hektari põllumaad ja 14 hektarit metsamaad ning paiknevad veel mõned väiksemad ehitised.

Porkuni mõis ja selle vastu ehitatud koolihoone seisvad tühjana alates 2011. aastast, sest varem seal tegutsenud erivajadustega laste kool sai uue ajakohase hoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles