Kolumn: piisab vaid ühest

Martin Pent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Pent
Martin Pent Foto: Kasper Mäe

Me teame nüüd vähemasti niipalju, et on impulsse, mis ka ühe põhjamaise, D-vitamiini vaeguses kannatava ja aegamisi talverežiimile lülituva rahva – võtkem näiteks eestlased – silmapilkselt üles suudavad äratada, nagu oleks ämbritäis jääkülma vett igale selle rahva liikmele krae vahele heidetud. Tundub, et see miski peab olema midagi ihulikku, midagi kehalist, midagi sellist, mis “kõnetab inimesi nende kõige ürgsemal rakutasandil”, nagu sõnastas selle ERR-i arvamustoimetaja Rain Kooli.

Pole kahtlust, et üksjagu vett on juba merre voolanud hetkest, mil kooseluseadust puudutav debatt ning sellega kaasnev meediakära alguse said. Siis, peale mõningast aega varjusurmas viibimist, kulus vähem kui poolteist tundi õhtust eetriaega, et massid uuesti tüliõuna kallale ässitada. Kuid tõdegem, ka saade “Suud puhtaks” jättis palju lahtiseid otsi alles.

Me ei kahtle vist enam, et ülimad hüved on armastus ning õigus eraelulisele puutumatusele. Täiskasvanud terve mõistuse juures olevate inimeste kahepoolsed otsused on pühad – see on peamine argument, mis välistab homoabielude võrdluse pedo- või zoofiiliaga. Ometi ei kõlanud debatis kordagi, et meie praeguste mängureeglite piiresse mahub sellegipoolest ära kummalisi inimesi ja hunnik kummalist armastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles