Rakvere avab Eesti suurima kunstigalerii

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keio Soomelt (esiplaanil), Merike Kuuse, Marika Vernik ja Joonas Tartu asendavad esialgu eksponaate. Peagi on aknad kunstiloomingu päralt.
Keio Soomelt (esiplaanil), Merike Kuuse, Marika Vernik ja Joonas Tartu asendavad esialgu eksponaate. Peagi on aknad kunstiloomingu päralt. Foto: Meelis Meilbaum

Kogu Rakvere linn muutub galeriiks, ekspositsioonipinnaks vaateaknad ja koduaknad. “Eestis on see raudselt suurim kunstigalerii, aga võib-olla ka kogu Euroopas,” ütles Rakvere teatri juht Joonas Tartu.

Linn-galerii idee sündis Joonas Tartu sõnul korraga mitmes peas ning selle elluviimiseks ühendavad jõu Rakvere linn, teater, rahvamaja, kunstikool Athena ja teised koolid, kutsudes 17. mail algavas aktsioonis kaasa lööma asutusi ja linnarahvast.


“Oleme kutsunud inimesi üles panema kunstiloomingut akendele – vaatamiseks, nautimiseks, avastamiseks,” sõnas Tartu. Väljapanek keskendub eesti kunstile – sinna sobivad nii kunstnike maalid ja skulptuurid kui lapse joonistused või isetehtud ehted.
“Me ei tõmba mingit piiri, kus algab või lõpeb kunst. Pole määrav, kes ma olen ametilt, aga kui loon midagi, on see, mida vaadata, väärtustada ja näidata. Sinna kuuluvad muidugi ka need inimesed, kellele kunst on igapäevategevus. Kindlasti tahaksime näha noorte loovat poolt,” rääkis Tartu.
“Inimesed, kellega olen rääkinud, on ideega lahkelt kaasa tulnud ja neile on see meeldinud,” sõnas Athena kooli juhataja Marika Vernik. Ta rõhutas, et kunsti all peetakse silmas igasugust loomingulist eneseväljendust. “Põhiline on eneseväljenduse ja ilu pool, rahulolu tegijale ja vaatajale,” lisas Tartu.


Eksponeerimispaikadest puudust ei tule, sest kõigilt aknapindade omanikelt on tulnud üksnes ülipositiivset tagasisidet. Korraldajad aitavad sobivad aknad ja teosed kokku juhatada: nende poole võivad pöörduda nii need, kel on teosed, aga pole pinda, kui ka need, kel on aknad, aga napib teoseid.
“See aktsioon on vastukaaluks tarbimismentaliteedile. Meie ümber on nii palju asju, mida ei pea mõõtma rahas, see on vaba, naudinguline, rõõmus loomingupool,” tähendas Vernik.


Joonas Tartu sõnul tahetakse linn-galeriiga kummutada eelarvamust, et kunstist ei saada aru. “Ega keegi ei ütle, kuidas pildist peab aru saama. Vaata pilti – see ongi sulle selles ajahetkes selline, nagu see on, ei pea olema loengut juures. Kunst peab pakkuma rõõmu,” sõnas ta.
Rakvere linna haridusspetsialist Merike Kuuse ütles, et Rakvere linnavalitsus pühendas ühe infotunni kunstile – pandi muusika mängima ja kõik joonistasid. “Need pildid lähevad ka välja,” lubas ta.
Rakvere rahvamaja juhataja Keio Soomelt arvas, et kui kogu linn muutub galeriiks, võiks inimesed oma auto koju jätta ning tööle jalutada, nautides akendele pandud kunstiteoseid.
Soomelt ütles, et inimesed, kes panevad kunsti koduaknale välja, võiksid sellest talle teada anda, et saaks tekitada kaardi või loendi, kus oleks eksponeerimiskohad kirjas. “Siis on igaühel võimalik see välja printida ja teda huvitav teos üles leida,” lausus ta.
Joonas Tartu arvates teeb selline koos olemine ja koos tegemine, ideedest kinni haaramine Rakverest Rakvere. “Tuleme idee peale naksust kokku ja usaldame üksteist. Avatud ja mõtlevad inimesed on meie väärtus,” rõhutas teatrijuht


Joonas Tartu meelest võiks selline ettevõtmine julgustada inimesi nii loominguga tegelemiseks kui ka selle näitamiseks. “Julgege see endas avastada! Looge ise ja väärtustage seda, mida teised loovad. Võtke seda loomulikult – see on meie elu üks osa,” kutsus Tartu rakverlasi loomingule. “Eesti areng ei tule kusagilt mujalt kui inimestest, kes oskavad loovalt mõelda,” rõhutas teatrijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles