Arengukava näitab teed linna tulevikku

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnavalitsuse hoone.
Rakvere linnavalitsuse hoone. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere linna arengukava koostamine sai tõelise avalöögi eelmisel kolmapäeval, selle volikogus vastuvõtmiseni peaks jõutama detsembris.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul on seatud eesmärgiks koostada uus arengukava nii, et see oleks tihedalt seotud linna uue üldplaneeringu ja eelarvestrateegiaga. “Ei taha kuiva dokumenti, mis ametnike sahtlisse jääb,” lisas Jaadla.

Selle eest, et arengukava ei sünniks kuiva dokumendina, kannab hoolt arhitekt ja planeeringuspetsialist Ülar Mark. “Loodame, et oskame asja visuaalselt nii selgeks teha, et inimesed  suudavad asja haarata ja saavad aru, millega tegu,” lausus Mark.

Ülar Mark rääkis, et tavaliselt on omavalitsuse arengukava seotud küll eelarvega, kuid mitte üldplaneeringuga. “Rakveres on värske üldplaneering ja sellest on hea kinni võtta,” sõnas ta.

Suurtes linnades on üldplaneeringu ja arengukava koostajad tavaliselt erinevad, väikestes omavalitsustes ei jagu Margi sõnul aga kompetentsi.

Rakveres on arengukava koostamisse kaasatud peaasjalikult sama seltskond, kes ka üldplaneeringu kokku pani.

Rakvere linnaarhitekt Raul Järg märkis, et üldplaneeringu tegemisest on jäänud tallele palju häid mõtteid, mis ei olnud seotud linna füüsilise planeerimisega, ja neid saab arengukavas kasutada.

Üldplaneering tehakse väga pika aja peale – Rakveres näiteks aastani 2030 - ja see võib seada ka näiteks ehitusalaseid piiranguid. Arengukava peaks lähiaastateks määrama prioriteedid, mille alusel üldplaneeringut ellu viiakse.

“Kui üldplaneeringus on suur osa linnast jalgrattateid täis joonistatud, siis arengukava näitab, millises järjekorras teid rajama hakatakse,” tõi Ülar Mark näite.

Ettevõtja ja Rakvere linnavolikogu liikme Anne Nõgu sõnul annab arengukava nii linnarahvale kui ka ettevõtjatele kindluse, et asjad pidevalt ei muutu ja iga uus komisjon või volikogu ei hakka uusi otsuseid tegema.

Arengukava koostamiseks on moodustatud kuraditosin töörühma, kus kõik eluvaldkonnad läbi arutatakse.

Töörühmade ettepanekute põhjal koostab Ülar Margi juhitav asjatundjate meeskond mustandi, mis töörühmades enne selle avalikustamist põhjalikult üle vaadatakse.

“Terviktekst peaks valmis olema oktoobri alguses, siis läheb see ka avalikule arutelule,” rääkis Ülar Mark. Kunstnik Riho Hütt arvas, et Rakvere Galerii on valmis visualiseeritud arengukavast oktoobris ka näituse korraldama.

“Loomulikult on kõigil võimalus arengukava koostamisel oma sõna kaasa öelda,” kutsus Ülar Mark linnarahvast üles Rakvere tuleviku kujundamisel kaasa rääkima. Kõige mõistlikum on oma mõtted linnavalitsuse kaudu töörühmadele esitada kas lähema kuu aja jooksul või siis arengukava avalikustamise käigus oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles