Ökopäev püüdis suunata pilku keskkonnale

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere keskväljakul kaubeldi eile naturaalsete asjadega ning tutvustati keskkonnasäästlikku maailmavaadet.
Rakvere keskväljakul kaubeldi eile naturaalsete asjadega ning tutvustati keskkonnasäästlikku maailmavaadet. Foto: Meelis Meilbaum

Sel nädalal Rakveres toimunud keskkonnaalased üritused päädisid eile linna keskväljakul väikese ökolaadaga, kus ettevõtjad tutvustasid oma tooteid, ning õhtul pandi ka kasvama 700 kuuseistikut.


Eile pärastlõunal käis Rakvere keskväljakul üle pika aja taas väikest viisi turukauplemine. Ökopäeval tutvustasid mõned mahetootjad ning keskkonnateemadega tegelejad oma tooteid ja tegevust. Lapsed said osa võtta nii mõnestki õpitoast ning esinesid ka Rakvere eragümnaasiumi õpilased.

Rakvere linnavalitsuse välissuhete spetsialist Anu Oja rääkis, et Rakvere ökolaat sündis Euroopa Liidu Kesk-Läänemere programmi projekti raames, millega Rakvere on seotud.

“Ökotoe tegevused on eelkõige suunatud kontoritöötajate keskkonnateadlikkuse tõstmisele - et lülitame arvutid välja, kui läheme õhtul ära, prindime kahele poole jne. Helsingis näiteks töötab linnavalitsuses üle 500 inimese, aga kuna meie linnavalitsus on väike ja ka mõju oleks väike, otsustasime tulla välja,” rääkis Anu Oja ja meenutas, et Rakvere on ka teistes energiasäästuprojektides tegev ning linn on läinud üle rohelisele energiale tänavavalgustuses ja munitsipaalasutustes.

“Et kogu seda asja teadvustada ja inimeste keskkonnateadlikku mõtlemist suunata, tuli mõte tulla välja, tuua keskkonnasõnumid linnapilti,” kõneles Oja. “Ma arvan, et ökoalased tooted ja tegevused muutuvad inimeste jaoks tähtsamaks. Ja tundub, et Virumaal on päris palju nende tootjaid ja sellega tegelejaid.”

Avinurme elulaadikeskuse müügijuht Tiina Teppan ütles, et nende tegevus on läbinisti öko, sest kasutatakse puitu ning ka toitlustamisel püütakse minna täielikult üle mahetoidule. Elulaadikeskus ise aga aitab turustada kohalike käsitöömeistrite tooteid. mis käivad ajaga kaasas.

Näiteks saab tänapäeva keskkonnasõbralik tarbija kasutada plastkannu asemel laastudest punutud piimapaki- või hapukoorepakihoidjat.

Ökolaadal tutvustas oma tegevust teiste seas ka Rakvere vanalinna kool, kes avab sügisest Pikal tänaval oma uksed esimesse klassi minejatele ning lastehoiule.“Meil on mahekool ja see väljendub selles, et oleme laste vastu kenad. Väike kool, palju õues õppimist, lapsed saavad ise kooliaeda peenraid rajada, teha käsitööd, õppida söögitegemist ja süüa mahetoitu,” loetles Rakvere vanalinna kooli lapsevanem Eva-Liina Pruler.

Eile õhtul oli aga Rakvere elanikel võimalik Lennuki linnaossa oma käega puu istutada, selle tarvis oli Rakvere metsaühistu kohale toonud 700 kuuseistikut.

Äsja ilmusid Rakvere linnapilti Jule Käen-Tormi kujundatud plakatid “Sinu säästev Rakvere”, mis kutsuvad inimesi üles keskkonnasõbralikult elama. Samasugused plakatid jõudsid kolmpäeval ka Brüsselis Eesti Linnade Liidu ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu ühisesinduses avatud näitusele.

Ökopäev oli Euroopa Komisjoni green week’i ehk rohelise nädala ametlik satelliitüritus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles