Juhtkiri: ajupesu toimib

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Pühapäeval valisid meie idanaabrid presidenti (loe: Putinit) ning oma osa andsid üldisesse häältepotti ka Eestis elavad Venemaa kodanikud. Valimisaktiivsus polnud küll teab mis suur – hääletuskastide juures käis vaid veidi üle kolmandiku Eestis elavatest naaberriigi kodanikest, kuid nende pea üksmeelne otsus oli toetada Vladimir Putini jätkamist.

Kui kokku toetas Putinit väidetavalt 76,67% valijatest, siis Eestis oli tema toetus koguni ligi 94 protsenti. Ajupesu toimib, sest kuidas sa muidu ikka sellist valimistulemust põhjendada oskad.

Virumaa on koos Setumaaga Eesti kõige Vene-poolsemad piirkonnad. Mõistagi ei lähe Venemaal toimunud presidendivalimised korda mitte ainult setudele ja virulastele, vaid kõigile eestimaalastele, kellest osa moodustavad ka Putini valijad.

Muidugi on siin valimistest mõttetu rääkida, sest demokraatlikest valimistest meie mõistes on asi kaugel ning Putini võit oli juba ette teada, kuid ka siinsed inimesed käisid seda tsirkust vormistamas ja Vladimir Vladimirovitši toetusnumbreid tõstmas.

Venemaa poliitelu ekspert Karmo Tüür, kes nädalavahetusel Kadrina rahvamajas hoopis õllesorte hindas, hindas meedias ka Putini võimuloleku jätku edasiseks kuueks aastaks, ning nii tema kui ka paljud teised vaatlejad leidsid, et Venemaa püüab oma tugevust ja rolli maailmas veelgi suurendada, mis ei pruugi küll tähendada ilmtingimata agressiooni, kuid kindlasti ei tähenda see arvestamist rahvusvaheliste õiguste ja tavadega.

Ning uskuda võib, et närvimürgirünnak endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre vastu Suurbritannias Salisburys ei jää sugugi viimaseks. Venemaa (loe: Putin) lihtsalt peab oma hambaid näitama ja küüned teravad hoidma.

Suure juhi ja õpetaja kultus on vene hinge üks osa. Meile võib see kummastav tunduda, kuid nii see on. Lisage sellele paras ports toimivat ajupesu teemal, kuidas kõik on Venemaa vaenlased, natuke valimissedelite ja numbritega manipuleerimist, ning ongi käes tulemus, millega suurem osa rahule jääb. Aga igavesti see nii jääda ei saa.

Mõistagi ei lähe Venemaal toimunud presidendivalimised korda mitte ainult setudele ja virulastele, vaid kõigile eestimaalastele, ­kellest osa moodustavad ka Putini valijad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles