Juhtkiri: Ürituste tihke külakuhi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna kirik.
Simuna kirik. Foto: Internet

Tuntud on mõiste, külakuhi, kui inimesed kas siis puhtast lustimisest või üksteise otsa komistades kukuvad ja kuhja moodustavad. Kui seda lõbu pärast tehakse on asi vahva, kuid kui õnnetult kukutakse, siis võib vaatepilt olla teinekord ka kurb.


Rahvaüritused on toredad. Aga eeloleval nädalavahetusel on niisugune ettevõtmiste rohkus liiast. Selge on see, et kui üritused kuhjuvad ühele nädalavahetusele, siis kõikidele neile rahvast lihtsalt ei jätku. Lahemaa rahvuspargi tiheda programmiga 40. sünnipäev on pidupäev, kuhu oleks kindlasti rohkem minejaid olnud, kui nüüd, mil maakonna paljudes paikades peetakse samal ajal kodukandi päevi. Erinevad ettevõtmised on Kundas, Tamsalus, Muugas, Simunas, Jänedal ja mujalgi.

Vanasõna ütleb, et ega küll küllale liiga ei tee. Õige ju on, aga juuni esimesel nädalavahetusel valitseb Virumaa ürituste kalendris suhteline tühjus. Ilmselt on kõik ettevõtmised kuhjatud mai viimasele nädalavahetusele osalt ka seetõttu, et on puhkuste- ja koolilõpueelne aeg, mil inimesed pole oma suveks tehtud plaanide järgi veel igas suunas laiali läinud.
Teisalt tundub siiski, et korraldajate vahel puudub koostöö. Kuigi Rakveres on kultuurikorraldajad juba aastaid rääkinud ühtse ja toimiva ürituste kalendri planeerimise vajadusest, pole kahjuks siiani teostuseni jõutud.

Ja eks palju oleneb ka igast konkreetsest inimesest ja sellest, kui ulatuslikult ta mõtleb ning mida oluliseks peab. Mõne jaoks on peamine, et pidu oleks. Teine seevastu paneb kultuuriaasta sündmustest oma isikliku kalendri kokku, valides hoolikalt südamelähedasi ettevõtmisi nii Eestis kui mujal Euroopas. Kui aga vaadata, kui palju huvitavaid ja tasemel üritusi korraldatakse kogu Eestis ja lähiriikides, tervet Euroopa mastaapi hõlmamatagi, siis on teinekord vaja pikalt kaaluda ja teha üsna raskeid valikuid ühe või teise kultuurielamuse kasuks.

Virumaa Teataja loodab, et igaüks leiab sellest ürituste kuhjast endale meelepärase juba käesoleval nädalavahetusel – olgu siis lähemalt või kaugemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles