Tänavu peetakse Lääne-Viru maakondlikku maakaitsepäeva Laekveres

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KL Viru malev

Tänavune 23. juuni võidupüha tähistamine Lääne-Virumaal toimub maakaitsepäeva nime all Laekveres.


Võidupüha ja maakaitsepäeva tähistamine algab homme, 23. juunil kell 10.30 mälestusmiitinguga Simuna Vabadussõja ausamba juures.

Keskpäevast alates saab Laekveres vaadata kaitseliidu relvi ja varustust, pääste- ja politseitehnikat ning kohalike jahimeeste varustuse ja trofeede näitust, proovida maanteeameti pöörlevat autot, mängida liiklusmänge. Avatud on fotostuudio eredate hetkede jäädvustamiseks. Mekkida saab naiskodukaitsjate valmistatud sõdurisuppi.

Politsei- ja piirivalveamet paneb välja patrullpolitseiametnikud ja Škoda Superbi, koeramehe koos koeraga ning politsei mootorratta.

Ida-Eesti päästekeskus tutvustab päästeautot ja selle varustust.

Väljas on ka ennetustelk, mis pakub tegevusi ja mänge kogu perele, ning tulekustutamise simulaator. Kaitseliit paneb välja relva- ja varustuse näituse. Huvilised saavad õhupüssiga ja kuulipildujast paukpadrunitega lasta.

Kell 12 toimub traditsiooniline maavanema pidulik lõuna veteranide ja jõustruktuuride juhtidega.

Kell 13 saab kuulata Laekvere ja Muuga isetegevuslaste kontserti. Vahemikus 13.45-14.30 annavad kontserdi Tanja Mihhailova ja Mihkel Mattisen.

Kell 14.30 rivistavad end üles kaitseliitlased ja omavalitsuste esindajad, algab kaitseliidu paraad. Pidulikul tseremoonial annab kell 15 Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum Lääne-Virumaa linnade ja valdade esindajatele üle Eesti vabariigi presidendi poolt Tartus süüdatud võidutule. Oma kodustesse jaanilõketesse presidendi süüdatud tuld võtma on oodatud ka kõik virumaalased.

Enne II maailmasõda oli maakaitsepäev kaitseliidu maleva, omavalitsusjuhtide ja jõustruktuuride töökohtumine, kus arutati riigikaitset ja hädaolukordade lahendamist puudutavaid küsimusi.

1995. aastal alustas Harju kaitseliidu malev soomlaste eeskujul maakaitsepäeva tähistamist ja seda võidupühal. Lisaks paraadile ja pidulikule rivistusele toimus päeva jooksul hulk üritusi, mitte ainult kaitseväelastele ja kaitseliitlastele, vaid kogupereüritusena kõigile.

President Lennart Meri soovitas seda ka teistele maakondadele ning nii tähistataksegi üle-eestiliselt võidupühal ka maakaitsepäeva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles