Metsmaasikasaak on varajane ja rikkalik

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander näitab Viru-jaagupi kandist korjatud metsmaasikaid, mis turul hästi kaubaks lähevad.
Sander näitab Viru-jaagupi kandist korjatud metsmaasikaid, mis turul hästi kaubaks lähevad. Foto: Eva Klaas

Paljud inimesed on juba korjanud metsmaasikaid liitrite kaupa, mõne tunniga on nopitud neid üsna peenikesi marju ka viis ja rohkem liitrit. Hea maasikakoha leidmine ei olevat kuigi keeruline, sest raiesmikud ja lagendikud on marju täis.


Tapa elanik Kairi Kroon rääkis, et korjas jaanipäeva paiku paari tunniga Porkuni kandis kolm liitrit metsmaasikaid. “Seal, kus on raiesmik, on tänavu maasikaid lademes,” teatas Kairi Kroon. Terve lagendik, kus ta marju noppis, lausa punetas, ei mingit otsimist, ainult korjamise vaev.
Päris esimesed metsmaasikad need naise jaoks polnud, varem oli ta neid leidnud teepervelt ja koduaiast, kus muru sees mõni metsmaasikataim kasvamas. “Tänavu ju öökülmi ei olnud, kevad oli soe,” põhjendas loodushuviline head saagikust.

Uudeküla külaelu eestvedaja Katrin Uudeküll kinnitas samuti, et maasikaaasta on väga hea. “Isa, kes on käinud maasikal Tamsalu kandis, korjas ühe päevaga 15 liitrit,” ütles ta. Katrin Uudeküll on tähele pannud, et see on kolmas järjestikune tõsiselt võetav maasikarohke aasta, kusjuures tänavu on marjad hästi suured.
Neljapäeval, kui Uudeküla külaplatsil on turupäev, saab sealt ka metsmaasikaid osta.
Kui Tallinnas Nõmme turul pakuti mõni päev tagasi metsmaasikaid 30 eurot kilogramm, siis Rakverest hiljuti avatud kesklinna turult sai neid teisipäeval osta poole odavamalt.
Kairit Lillepuu, kes tütardega lisaks oma talu hernestele, millel tundus väga hea minek olevat, ka metsmaasikatega kauples, rääkis, et maasikaid on palju ning nende pere korjab neid kodulähedaselt raielangilt. “Avinurme tünnilaadal müüsime kolm kilo,” ütles Viru-Jaagupi elanik Kairit Lillepuu.
Teisipäeval müüdi umbes 1,5 kilo metsmaasikaid, aga lisaks on nopitud marju omagi tarbeks. Lillepuu sõnul käidi hommikupoolikul metsmaasikaid pakkumas ka Rakvere turul, kus nendega kauples veel üks mees, küsides 100grammise karbi marjades eest kaks eurot. Naise sõnul arvas ta algul, et herneid-maasikaid ostetakse väliturul rohkem, kuid pigem on vastupidi.
Niinimetatud sotsiaalmeedia kanalites, näiteks Facebooki vahendusel, pakutakse metsmaasikaid ka odavamalt, 10 eurot kilo.
Loodusmehe ja õuesõppe edendaja Mikk Sarve sõnul ei ole maasikasaak mitte ainult hea, vaid ka tavapärasest varasem, ning et marjad on väga ilusad ja hästi suured. “Tänavu on üldse kõik varajane, murakad on juba täissuuruses ja võtavad värvi, inimesed nopivad varasemat sorti kartuleid,” tõi Sarv näiteks. Tema hinnangul on hea marjasaak põhjustatud sellest, et kevad oli soe, öökülmi polnud ning pidas kuiva, samas on sademeid vajalikul määral tulnud.
Metsmaasikaid on mõistlik otsida raiesmikelt ja lagendikelt, aga ka metsaservadest, kraavipervedelt või rohtunud nõlvadelt.
Lisaks metsmaasikatele on inimesed metsast leidnud isegi kukeseeni. Käru külavanem Riina Rajaste sai näiteks kohalikult külaplatsilt mõni päev tagasi esimesed haavapuravikud. Mikk Sarv nägi šampinjone, mille jaoks peaks praegu tegelikult ikka veel väga vara olema.
Mitmed loodust hästi tundvad inimesed ennustavad, et murakasaak tuleb samuti hea. Natuke läheb siiski aega, enne kui neid korjata saab, tavaliselt valmivad murakad juuli keskpaiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles