Uuel veematkarajal tervitavad külastajaid näkid

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näkiraja avamine Aos. Kärestikunäkk Kaire tõstetakse oma kohale.
Näkiraja avamine Aos. Kärestikunäkk Kaire tõstetakse oma kohale. Foto: Eva Klaas

Eile avati Rakke vallas Aos näkirada, mille külastajat tervitab parvedel kaheksa kena ja omanäolist näkki. Kujud valmisid Jänedal puutöömeistrite käe all.


Näkiraja alguses, Aali Ajaviitetalu juures tervitab matkale minejaid Jõenäkk Juuli ning vaadata saab kaarti, mis näitab, kuidas rada kulgeb, mis tuleb ette võtta, saamaks tuttvamaks jõenäki nõbude- ja tütardega.

Näkid on väga erinevad ning kindlasti huvitavad lihtsalt oma silmaga üle vaadata, kuid neil on rääkida ka oma lugu. Lisajõe näkk Liisa selgitab näiteks mis on lisajõgi, vasku kalda näkk Valli, kuidas määrata jõe vasakut kallast. Näkid tutvustavad ka, millised kalad või taimed nende "elukohas" end hästi tunnevad.

Ao veskijärvel algava ja lõppeva raja läbimiseks tuleb liikuda mööda Põltsamaa jõge, kraave ning Ao veski- ja paisjärve.

Rada on läbitav ainult mööda vett, kas siis kanuu või mõne muu sõiduvahendiga.

MTÜ Rakke Kalaspordiklubi juhatuse liige ning raja loomise eestvedaja Kaur Salus ütles näkiraja avamisel, et kui inimene naaseb matkarajalt pisut targemana, kui sinna minnes,  on ettevõtmine ennast ära tasunud.

Salus on öelnud, et näkiraja loomise mõte on eelkõige tutvustada Põltsamaa jõge ning eriti lastele anda ka uusi teadmisi.

Avamispidu oli üsna vesine, nagu rada isegi. Avasõnad  öeldi kanuust, mehed tõstsid oma kohale käresikunäki Kaire, kes legendi järgi juhtumisi näkivaatlejatele silma jäänud ning muidugi pritsiti ta ka üsna märjaks.  Soovijad said võistelda lutsuviskamises ning paljud sõitsid kohe uue veematkaraja ka läbi.

Neil, kes soovivad edaspidi rajale minna, on mõistlik võtta enne ühendust Rakke Kalaspordiklubiga, et teekonnale kaasa raja kaart ning näkkide välimääraja, mis liikujat matkarajal aitavad. Igaüks võib veele minna oma kanuuga, aga neid saab ka rentida Aali Ajaviitetalust või teistelt piirkonnas tegutsevatelt ettevõtjatelt.

Kaur Salus ütles, et neid, kes näkiraja loomisele kaasa aitasid, oli väga palju. Saluse sõnul on võimalik, et näkke tuleb tulevikus Põltsamaa jõele veel juurde ning tekivad erinevad rajad, mis küll osaliselt kattuvad.

Veematkaraja loomiseks sai Rakke Kalaspordiklubi toetust LEADER-programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles