Suvelõhnaliselt turult leiab värsket kodumaist kaupa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toit. Pilt on illustreeriv.
Eesti toit. Pilt on illustreeriv. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere turu müüjate sõnul on toote värskus ja eestimaine päritolu ostjate jaoks väga oluline. Suur hulk pakutavat kaupa on kohaliku, Lääne-Virumaa päritoluga.


Praegu leiab turult palju värsket kaupa, nagu näiteks erinevaid köögivilju, marju ja maitserohelist. Annemäe aiandi esindaja sõnul toovad nad praegu turule kõige rohkem värsket kartulit ja kurki ning varsti algab ka tomatihooaeg.

Ostjate poolt enim ihaldatud maasikate pakkumine on praeguseks juba väiksem kui nõudlus, mistõttu on ka hinnad kõrged. “Meie oleme siit lähedalt, siis saame veidi odavamalt müüa,” sõnas Annemäe aiandi müüja maasikaleti tagant.
Turul leidub praegu maasikaid Lääne-Virumaalt, aga ka Ahjast ja Räpinast ning mõni üksik kast Soomest. Poola maasika hooaeg on müüjate sõnul juba läbi. Maasika kilohind oli eile hommikul vahemikus 4 kuni 4.50 eurot ning sortidest jäi kõige rohkem silma Polka.

Enda jutu järgi Rakvere vallas “pisikest lapikest” omav Imre ütles, et turul kauplemise üle sel suvel siiani nuriseda ei saa. “Aga palju on rumalaid kliente, kes arvavad, et me müüme veel juulikuus importkaupa,” sõnas Imre ja lisas, et peaasjalikult on sellisteks ostjateks suvitajad. Koguseliselt toob Imre kõige rohkem turule kartulit, kuid ütles, et praegu on käes kurgihooaeg.

Turult leiab ka metsmaasikaid, mida müüjate sõnul ostetakse mõni päev rohkem, teine päev vähem. Kuid kõrge hinna tõttu on müüjad oma potentsiaalsete ostjatega ka maasikaväludel kohtunud ning osa korjajaid olevat suisa Tallinnast Lääne-Virumaa metsadesse tulnud. Üks müüjatest ütles, et saak on võrdlemisi hea – näiteks eelmisel õhtul korjas ta kuus liitrit metsmaasikaid.

Metsasaadustest on turul ka kukeseeni, kuid hetkel veel vaid Lõuna-Eestist ja väheses koguses. “Hind on veel kallis. Ootame, millal meil kukekad tulevad, siis saab hinda alla lasta,” ütles aiasaaduste seas kukeseeni müüv Ülle ja lisas, et kui ostjatel huvi on, siis kukeseened on Rakvere turul olemas küll.

Lillemüük läheb koduaialillede müüja sõnul viletsalt. Nimelt on tema arvates euro tulek mõjutanud ostjate soove ja eelistusi. “Hinnad on tõusnud nagu igal pool,” nentis ka kaupmees Imre, kommenteerides rahavahetuse mõju turuhindadele.

Müüjate seas on aiandit, aeda või põllulappi pidavad kaupmehed, aga ka pensionärid, kes pajukile veidi lisa teenida soovivad. Müüjad on sõbralikud ja naerusuised ning kiidavad nii ilusat suveilma kui ka kliente ja nende toetust kodumaise kauba suhtes.

Ostjate sõnul käivad nad turul eeskätt sealse õhkkonna pärast. Vahel ei ostetagi midagi, ainult vaadatakse kaupa ja nauditakse turumelu. “Mulle meeldib turu feeling, jalutada ja erinevaid sorte vaadata. Ja kindlasti toetada Eesti tootjaid!” sõnas turul pakutavat uudistav Janne, korv näpus. Samuti lisas ta, et usaldab siinseid müüjaid, sest üksnes kahtlustades jääks ju ost tegemata.

Rootsi päritolu Stieg ostis turult mett ja metsmaasikaid, sest need on maitsvad ja siinse kauba kvaliteet on tema sõnul hea. “Rootsis on metsmaasikad kallid ja neid on raske turult leida, sest nendega on palju tööd,” lisas ta. Stiegi sõnul usaldavad nad oma eestlannast abikaasaga turu müüjaid, ja tema kaasa ütlevat ikka, et seal on kõige parem kaup.

Toote kvaliteet on ostjate jaoks oluline, mistõttu minnaksegi pigem turule kui poodi. “Siit ostes oled kindel, et ei saa vana ja mädanenud kaupa,” ütles turulkäimist nautiv Liivi, kuid lisas muiates, et on ka müüjaid, kelle juures tema ei käi. Hinnavahet turu- ja poekauba vahel ei oska turukülastajad Leini ja Heido kommenteerida. “Euroga annab veel harjuda,” sõnas Leini.

Rakvere linnas elavad vanaprouad Regina ja Helgi käivad turul harjumusest ja kindlad müüjad, kelle juurest head ja usaldusväärset kaupa saab, on neile teada. “Vahel valime selle järgi ka, kes on lahkemad,” lisasid nad rõõmsameelselt.
Kuigi nad on ka metsamarju ja seeni turult ostnud, eelistavad nad metsasaaduseid siiski ise loodusesse korjama minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles