Õpetaja autähise loojad läksid Haljala vallaga tülli

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja autähise kavand.
Õpetaja autähise kavand. Foto: Arvet Mägi

Õpetaja autähise mõtte kandjad on Haljala vallaga tülli pööranud ja soovivad autähise hoopis Sõmerule püstitada. Haljala vallavanem Leo Aadel lubas, et autähis püstitatakse Haljalasse, Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev on aga esialgu äraootaval seisukohal.

MTÜ Õpetaja Autähis teatas eile, et loobub õpetaja autähise loomisest Haljalas ja alustab läbirääkimisi Sõmeru vallaga.

“Meie arusaamad väga paljudest asjadest on liiga erinevad,” ütles MTÜ Õpetaja Autähis juhatuse liige Kaido Kreintaal ja tõi näiteks autähise asukoha, kunstilise teostuse ja autähega seotud edasised tegevused.

Haljala vallavanema Leo Aadeli sõnul on Haljala vallavalitsus teinud kõik selle eesmärgi nimel, et autähis Haljalasse püstitataks ja seda tehtaks seaduspäraselt. “Ma ei oskagi kohe seisukohta võtta,” sõnas Aadel, kes süüdistas mittetulundusühingut, kes ei taha alati seadusega kehtestatud mängureegleid järgida.

Aadeli sõnul sõlmiti mittetulundusühinguga Õpetaja Autähis seni viimane kokkulepe juuni lõpus. “MTÜ esitas omapoolse visiooni õpetaja autähe püstitamisest ja vallavalitsus väljastas projekteerimistingimused ning jäi tehnilist projekti ootama,” rääkis vallavanem.

Aadel selgitas, et vallavalitsusele on küll esitatud skulptor Mati Karmini joonised, kuid need ei vasta tehnilise projekti nõuetele. “Meil peab ju olema garantii, et kuju ikka püsti seisab ja kellelegi kaela ei kuku, samuti on probleeme valgustusega, sest selle peab paika panema ikka spetsiaalne firma, mitte mõni mees, kes natuke juhtmetest teab,” lisas Haljala vallavanem.

Kaido Kreintaal, kes veel hiljaaegu töötas Haljala koolijuhina, aga siirdus Tallinnasse Rocca al Mare kooli direktoriks, lausus aga konkreetselt, et MTÜ Õpetaja Autähis on kaks aastat aega raisanud ja ei ole valla poolt piisavat koostöötahet näinud.

Leo Aadel ütles, et mittetulundusühingu juhatuse esindajatega on ta kohtunud ja korduvalt on olnud juttu õpetaja autähist ümbritseva keskkonna rahastamisest. “Minule on jäänud mulje, et nemad panevad kuju püsti, aga kõik ülejäänu peaks tegema vald,” kõneles Aadel ja lisas, et Haljala vald on hea meelega üks kavandatava õpetaja autähise toetajatest, kuid mitte põhiline rahastaja, kelle kanda jääks suurem osa kuludest.

Eile saatis MTÜ Õpetaja Autähis ka ametliku kirja Sõmeru vallavalit­susele ettepanekuga alus­tada amet­likke läbirääkimisi õpetaja autä­hise püstita­miseks Sõmerule.

“Eks me oleme Sõmeru vallajuhtidega juba eelnevalt natuke asjadest rääkinud, aga nüüd saatsime ka ametliku kirja,” lausus Kaido Kreintaal.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ütles, et jutuajamisi õpetaja autähise teemal on tal olnud nii mittetulundusühingu Õpetaja Autähis esindajate kui ka Haljala vallavanemaga.

“Ametlikult ei ole me teemat vallavalitsuses käsitlenud,” lausus puhkusel viibiv Vassiljev, kelleni MTÜ Õpetaja Autähis pöördumine veel ei olnud jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles