Uudeküla mehed tegid debüüdi ragbi-7 EMil

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meeste ragbikoondis Euroopa meistrivõistlustel. Karmo Lomp tagumise rea keskel, Alo Leek esireas paremalt teine.
Eesti meeste ragbikoondis Euroopa meistrivõistlustel. Karmo Lomp tagumise rea keskel, Alo Leek esireas paremalt teine. Foto: Erakogu

Eesti ragbi-7 koondise esmakordne esinemine Euroopa meistrivõistluste (EM) B-divisjoni turniiril Riias lõppes 12. koha ning rikkaliku kogemustepagasiga.



Euroopa tiitlivõistlustel tuleristsed saanud Eesti ragbikoondis, kuhu kuulus Lääne-Virumaalt kaks Uudeküla Bulldogsi ragbiklubi pallurit, suutis välja mängida 5:5 viigitulemuse Norra koondisega, ülejäänud meeskondadele jäädi seekord veel alla.

“Aga punkte saime peaaegu igas mängus, see on oluline, ning kogemusi muidugi ka kuhjaga. Järgmisel aastal osutame kindlasti palju tugevamat vastupanu,” oli koondisesse kuulunud Uudeküla Bulldogsi klubi mängija Karmo Lomp suurvõistluse järel optimistlik.

Eesti ragbi-7 koondis on komplekteeritud Eesti Ragbi Liitu kuuluva viie meeskonna baasil, Lääne-Virumaalt osales veel Bulldogsi mängija Alo Leek.

Meeste sõnul on ragbi-7 klassikalise ragbi lihtsustatud variant, mida mängivad seitsmeliikmelised meeskonnad tavapärase 15 asemel. Samuti on see mäng lühem: kestab kaks korda seitse minutit klassikalise 80 minuti asemel.
“Ragbi-7 on maailmas järjest enam populaarsust kogumas, 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudel on ragbi-7 juba ametlik olümpiaala,” teadis Karmo Lomp, kelle positsioon ragbi-7 mängus on ründaja ehk scrum’i mängija.

“Reeglina ründajad ragbis punkte ei tee, nende ülesandeks on palli endale võitlemine või siis enda käes hoidmine. Lisaks osalevad ründajad line-out’i (küljejoonelt palli mängu tagasi viskamine – toim.) sisseviskamisel,” kirjeldas Lomp oma rolli platsil.

Ragbi-7s asetsevad ründajad tema sõnul reeglina rohkem platsi keskel ning on vahelüliks palli toimetamisel äärelt äärele, kus asuvad tagamängijad. Alo Leek täitiski koondises nii tagamängija kui scrum-half’i (scrum’i ja tagamängijate vahelise lüli – toim.) positsiooni.

“Tagamängijana on minu ülesandeks palli toimetamine kiiruse ning põiklemise abil otsajoone taha try-alasse punktitoomise eesmärgil. Scrum-half’ina aga juhatada scrum’i toimimist, koostööd tagamängijatega ning teha line-out’ist palli sisseviskamist,” kõneles oma osast platsil Alo Leek.

Lisaks esimest korda kaasa löönud Eesti meeskonnale osalesid ragbi-7 B-divisjoni turniiril veel üksteist meeskonda. Esikoha võitis Serbia tiim, Läti sai teise ning Ungari kolmanda koha.

Järgnesid Kreeka, Malta, Bulgaaria, Monaco, Luksemburg, Bosnia-Hertsegoviina, Norra, Slovakkia ja Eesti.
Eriti võitluslikuks kujunes Eesti koondisele turniiri viimane mäng, kus heideldi 11.-12. koha pärast Slovakkiaga. “Mängu alguses suutis Slovakkia minna juhtima 12:0, kuid suutsime ennast kokku võtta ja juhtima minna 17:12,” meenutas Karmo Lomp. “Mõni minut enne kohtumise lõppu Slovakkia aga viigistas seisu ning tabas ka väravalöögi, millega teenis kaks lisapunkti. Pingelise mängu võitis napilt skooriga 19:17 Slovakkia.”

See tasavägine mõõduvõtt annab ragbimängijate sõnutsi lootust, et tulevikus suudetakse ragbi-7 tiitlivõistlustel Eesti eest hoopis paremini mängida. Läänevirulaste kõrval kuulusid koondisesse veel Priit Meier, Matis Sangla, Nikolai Panov, Mamukeli Gorelashvili, Roman Bernat, Kullar Veersalu, Koit Uus, Jaan Lorens.

Ragbisuvi jätkub rannaragbi festivaliga Pärnus, seejärel mängitakse 6. augustil Tallinnas Vabaduse väljakul. “Seal osaleb teiste hulgas kaks Eesti meeskonda, kuhu kuuluvad ka Uudeküla Bulldogsi mõned mängijad,” andis teada Alo Leek. “Lisaks Eesti klubidele tulevad mängima Venemaa, Soome ning Läti klubid.”

Tamsalu lähedal Uudeküla ragbistaadionil toimub septembris aga ragbi 7 Eesti meistrivõistluste finaal.

Uudeküla klubil on praegu käsil mitmeid projekte, üheks neist on uue valgustatud ragbiväljaku (Eestis esimene!) rajamine.

See peaks valmima sügisel, et luua mängijatele võimalus treenida õhtuti ning korraldada ainulaadseid ööragbi turniire.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles