Eesti-Vene piiril hakkas kehtima uus piiriületuskord

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piirpunkt.
Narva piirpunkt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti idapiiril asuvates maanteepiiripunktides hakkas täna, 1. augustil, kehtima uus piiriületamiskord, mille kohaselt tuleb mootorsõidukiga piiri ületavatel inimestel võtta koht piiriületuse ootejärjekorras ja läbida enne Venemaale pääsemist piiriületuse ooteala.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul teeb muudatus piiriületusprotsessi tavainimestele mugavamaks. „Iga uue süsteemiga kohanemine võtab aega, kuid on kindel, et neid inimesi, kes saabuvad piirile täna või lähikuudel ning kes pole mingil põhjusel muutustega kursis, ei jäeta hätta,“ lausus ta.   Uus piiriületuse haldamise kord hakkab kehtima kõigis kolmes maanteepiiripunktis: Narvas, Luhamaal ja Koidulas.

Sõidukiga piiri ületamiseks saavad inimesed broneerida endale piiriületuse ootejärjekorra infosüsteemis kas interneti või telefoni teel sobiva piiriületusaja, ning tulla kohale veidi enne piiriületuseks määratud kellaaega. Elavas järjekorras ei pea inimesed seega enam seisma. Järjekorrakoht tuleb broneerida kõigil mootorsõidukitel, välja arvatud liinibussidel.

Kõik sõidukid peavad läbima ka piiriületuse ooteala, kus kontrollitakse broneeringu õigsust ja suunatakse sõidukid piiripunkti. Broneeringu saab teha kuni 90 päeva enne piiri ületamist. Samal ajal ei jää Eesti-Vene piir ületamata ka neil, kes tulevad ootealale kohapeale ja võtavad koha üldises järjekorras.

Eelneva broneeringuta sõidukitel on ootealal võimalik seista ka pikemalt, kuid piiriületusaega kohapeal ootama nad ei pea.   Kui inimene tuleb eelneva broneeringuta ootealale ning tal on piiri ületamiseks kiireloomuline ja mõjuv põhjus nagu näiteks ootamatu perekondlik sündmus, antakse talle koht eelisjärjekorras.

„Elektrooniline süsteem on üksnes abiks piiriületuse ootejärjekorra korraldamisel ning inimlik suhtumine ja probleemide lahendamise valmidus ei kao kuskile,“ ütles siseminister.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles