Esitamist ootavad Lääne-Viru aasta teo kandidaadid

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Lõppeval aastal tehti Lääne-Virumaal erakordselt palju suuri tegusid, mis jätavad jälje tulevikkugi. Ajaleht Virumaa Teataja ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liit panevad taas need vägevad teod rahvahääletusele.

 Sel moel saab rahvas valida Lääne-Virumaa aasta tegu juba kuuendat aastat järjest ja iga aastaga on hääletajate hulk kasvanud. Et valik teha, tuleb aga esmalt esitada kandidaadid.

Aasta lõpp on saabumas ootamatult ruttu ning nüüd tuleks mõelda selle peale, milline oli lõppeva aasta kõige meeldejäävam, sisukam ja tähendusrikkam tegu, mis jääb 2008. aastat Lääne-Virumaal meelde tuletama ka meie tulevastele põlvedele.

Et ettevõtmised on erineva kaalukusega, on rahval võimalus valida eraldi asutuse/organisatsiooni/ettevõtte tegu ja isikutegu.

Tublit tegijat või tegu esitama kutsume lisaks igale üksikisikule ja ettevõttele ka kindlasti kohalikke omavalitsusi, et pakutaks omakandi tummisem tegu. Nõnda saame kokku tõelise Lääne-Virumaa teo, kus iga pisemgi kordasaadetu on osa kogu maakonna suurest teost.

Igast vallanurgast

Tähtis, et igast vallanurgast oleks midagi 2008. aastat jäädvustamas. Ei maksa peljata, et mõni tegu tundub ehk vähem tähtis. On ju ainuüksi nominentide hulka arvamine juba tubli tunnustus ja ajalooline fakt.

Lisaks võivad isikuteo ja asutuse/organisatsiooni/ettevõtte teo kandidaate esitada kõik virulaste sõbrad, kes meie asju kõrvalt ehk teise pilguga näevad.

Kindlasti peavad kandidaadi esitajad lisama lühikese põhjenduse, miks antud tegu oluliseks peetakse, samuti tuleb märkida teo teinud isiku või isikute nimed ja nende kontakttelefoni number. Ka on tänuväärne, kui teo esitaja lisab oma kontaktandmed.

Kui kandidaate tuleb väga palju, siis teeb žürii nende seast valiku ja laseb sõela läbinud rahvahääletusele.

"Aasta tegu 2008" laureaati austatakse ja autasustatakse pidulikul õhtul jaanuarikuus.

Aasta teo kandidaate ootame 14. detsembrini meiliaadressile aarne@virumaateataja.ee või postiaadressil Pikk 8, 44307 Rakvere, märksõna "Aasta tegu 2008".

Jälg ajalukku

Korraldajate sõnul on aasta tegu sündmus, paik või asi, mis jääb meist maha aasta 2008 märgina.

"See, millest räägitakse tulevikus ka oma lastelastele kui aasta 2008 märgist kodukülas, koduvallas, kodulinnas, kodumaakonnas," on kirjas konkursi juhendis.

Konkursi üks korraldajatest Ello Odraks rõhutas, et esitataval teol peaks olema püsiväärtus.

"See peab olema asi või sündmus, millest jääb märk maha ja mis jätab jälje kultuurilukku, teaduslukku, majanduslukku, hariduslukku jne," ütles Odraks.

Peale Lääne-Virumaa on aasta tegu valitud ka mitmes teises maakonnas. Mõnes neist otsustab aasta tegija rahvas, mõnes teeb seda kitsam ring.

Eelmisel aastal läks lõplikule hindamisele 16 nominenti ning hääletusest võttis erinevaid kommunikatsioonivahendeid kasutades osa üle 2000 inimese.

* Lääne-Viru 2003. aasta tegu oli "Kalevipoja" maailma esiettekanne Rakvere vallimäel.
* 2004. aasta tegu oli spordihoone rajamine Rakverre.
* 2005. aastal valiti esimest korda eraldi asutuse/ettevõtte tegu ja isikutegu. Enam kui tuhat hääletajat valisid Lääne-Virumaa 2005. aasta tegudeks Rakvere teatrimaja üle 40 miljoni krooni maksma läinud renoveerimise ja Kaido
* Höövelsoni alias Baruto saavutused Jaapani sumoringides.
* 2006. aasta teoks valiti Tarvanpää Seltsi korraldatud esimene meeste tantsupidu Rakveres ning ettevõtja Hillar Pulga asutatud piisonifarm Põlulas.
* 2007. aasta teoks valis rahvas naiste varjupaiga asutamise Tapal. Isikutest aga mahuka raamatu "Kaks sajandit Vaeküla kooli" autorid Maie Männiku, Elvi Kullamägi ja Kersti Aasmetsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles