Sagadi puupäevad tõid kokku rekordarvu huvilisi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagadi puupäevad.
Sagadi puupäevad. Foto: Eva Klaas

Nädalavahetusel toimunud Sagadi puupäevi külastas umbkaudu tuhat inimest, mis on rohkem kui kunagi varem.

Kaheksandat korda toimunud puupäevad on kujunenud traditsiooniliseks ürituseks, kus tutvustatakse metsa, puid ja puiduga seonduvat.

Osa tegevusi on samad aastast aastasse, näiteks kõik muuseumid ja väljapanekud on avatud ning töötavad meisterdamistoad, kuid korraldajad püüavad pakkuda alati ka midagi uut.

Tänavu oli ette valmistatud pea kakskümmend erinevat võimalust näpuosavust proovida, oma teadmisi kontrollida ja täiendada ning teha endale nii mõnigi meeldiv meene. Ise sai meisterdada näiteks laastukorvi, puidust parkimiskella, nahast ehte või õppida tegema hoopis puukoorest laevukest.

Väga populaarne ettevõtmine oli täpsussaagimine, mida nii mõnigi proovis lausa mitu korda. Kõige täpsematele saagijatele, kelle puuketas oli täiesti sirge, oli välja pandud ka auhind: Sagadi-teemaline T-särk.

Lastele pakkus põnevust omapärase puust pusle kokkupanek, mängida sai ka trips-traps-trulli või puust nuppudega korea kabet.

Metsamuuseumis sai testida oma metsa-alaseid teadmisi, looduskoolis aga uurida putukaid-taimi mikroskoobi all, härrastemajas nägid huvilised, mida head metsast mõisa toidulauale toodi ja katsetada enda peal metsataimede tervistavat mõju.

Üheks tänavuseks uueks tegevuseks oli õunaaia kasutuselevõtmine ning seal toimus põnev mõistatamise-mäng, kus tuli teada näiteks, et küsimuse "väike mees, terav kirves" vastus on mesilane, asja tegi põnevamaks, et orienteeruda tuli ilmakaarte järgi ja juhised uue ülesandeni jõudmiseks sai eelmisest peatuskohast.

Loodusmees Peeter Hussar aga tutvustas huvilistele linde ja õpetas neid määrama. Ning igaüks võis teleskoobist piiludes näha ohakalindu või öökulli.

“Mulle meeldis Sagadis väga, eriti sümpaatne oli see, et päeva tempo oli oma teha ja keegi ei organiseerinud üle. Oli mõnus, et kusagil ei innustanud päeva juht mikrofoni rääkides, sai perega vaikselt mõisapargis- ja aias jalutada, töötubades meisterdada ja päeva nautida. Laste ind koguda erinevaid ülesandeid täites kleepse, nakatas mind, lapsevanematki. Tõeliseks naudinguks kujunes meile, kahele täiskasvanule ja 8- ning 12- aastasele piigale, täpsussaagimine. Kahemehesaega saagisin viimati ligi kolmkümmend aastat tagasi, tütred aga polnud kordagi sellist saagi käes hoidnud. Juba esimesel korral saagisime teismelise tütrega nii täpselt, et võitsime Sagadi särgi,” rääkis Sagadi puupäevi väisanud Tallinna elanik Regina Lilleorg.

Kaheksa-aastane Väike-Maarja poiss Mart aga ütles, et on juba mitmel aastal vanaemaga Sagadi puupäevadel käinud. “Hobusega sõit meeldis ja meisterdada. Laastukorvi tegin endale,” jutustas poiss.

Üritus oli kõigile huvilistele tasuta ning aktiivsemad, kes ülesandeid lahendades ja meisterdades teatud hulga kleepse kogusid, said lisaks veel pähklikoti kingituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles