Tsemenditehas välistab isesüttimise põlengute põhjusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa päästjatel napib paakautosid.
Lääne-Virumaa päästjatel napib paakautosid. Foto: Meelis Meilbaum

Ööl vastu pühapäeva põlesid Kundas juba kolmandat korda olmejäätmed, aktsiaselts Kunda Nordic Tsement ei pea põlengute põhjuseks isesüttimist.



Häirekeskus sai järjekordse põlenguteate Kundas ööl vastu pühapäeva kell 2.26. Jaama tänaval oli süttinud jäätmehunnik mõõtmetega 100 x 100 meetrit. Põles umbes 1000 tonni olmekütust RDF (Refuse Derived Fuel – purustatud ja kokkupressitud plast-, papp- jm orgaanilised jäätmed). Tuli oli levinud ka teise jäätmehunnikusse.
Päästekorraldaja saatis sündmuskohale üheksa päästeautot, operatiivkorrapidaja, regiooni korrapidaja ja meedikud. Samuti viidi Kundasse kaks pumbajaama ja voolikukonteiner.

Kopplaaduritega aeti jäätmehunnikud laiali, terveks jäänud olmejäätmete pakid viidi põlengualast kaugemale. Kaksteist pritsimeest võtsid kustutamiseks vajaliku vee Kunda jõest. Järgmise päeva südaöö paiku oli tulekahju kustutatud.

Jäätmehoidla Kundas Tööstuse 8 põles ka eelmise nädala neljapäeval ja 28. juunil. Esialgu peab päästeteenistus kõigi kolme põlengu põhjuseks isesüttimist. Ida-Eesti päästekeskuse menetlusbüroo juhataja Maario Kupp ütles, et praegu uuritakse isesüttimise versiooni. Kupu sõnul selgitatakse esialgu, mis ainet olmejäätmed sisaldavad ning missugused keemilised protsessid ja mis tingimustel neis toimivad.

Aktsiaseltsi Kunda Nordic Tsement riskijuht Peeter Toom ütles pärast neljapäevast põlengut, et isesüttimine on välistatud. Äriühingu tegevdirektor Meelis Einstein peab RDF-jäätmematerjalide isesüttimist ebatõenäoliseks. “RDF-jäätmed saabuvad meile kütuseks pakitud ja pressitud pallidena, mille isesüttimine on välistatud,” ütles ta.

Einsteini sõnul teeb ettevõte koostööd uurimisorganitega, et selgitada välja tõde. “Põhilised energiaallikad tsemendi tootmiseks on praegu ettevõttel põlevkivi ja kivisüsi,” jätkas Einstein. “RDFi osa on esialgu kütuste koguhulgas 16 protsenti, kuid plaanime seda osakaalu suurendada.” Äriühingu tegevdirektor tõi näiteks, et Kunda Nordic Tsemendi emaettevõttel HeidelbergCement Group moodustab RDF 25 protsenti kütuste koguhulgast. Einstein kinnitas, et RDF-jäätmekütuse osatähtsuse kasv tsemendi tootmisel ei avalda mõju tsemendi kvaliteedile, nagu on näidanud emafirma HeidelbergCement Group kogemused. “Rootsis on tsemenditootjaid, kus RDFi osatähtsus kütusena on 60 protsenti,” lisas ta.

Pühapäevase olmejäätmete põlengu ajal tõusis taas musta suitsu, mis päästeteenistuse hinnangul ei olnud otseselt ohtlik Kundas ja selle lähiümbruses elavatele inimestele.

Neljapäevase põlengu ajal soovitas päästeteenistus vältida otsekontakti suitsuga lastel, rasedatel, eakatel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel, näiteks astmaatikutel. Samuti soovitas päästeteenistus inimestele Kunda linnas ja selle lähiümbruses liikumist vältida, jääda siseruumidesse ning sulgeda uksed ja aknad. Haigussümptomite ägenedes soovitati nõu küsida meedikutelt.

Eelmisel nädalal Tallinnast Kundasse tulnud erikeemiatalitus mõõtis õhusaastet. Mõõtmised näitasid, et otsest keemilist ohtu ei ole.

Keskkonnainspektsiooni nõunik Leili Tuul ütles, et inspektsiooni töötajad võtsid pinnaseproovid, selgitamaks, mis ained kustutusveega pinnasesse sattusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles