Rakke tähistas rongiliikluse juubelit ning taasiseseisvumispäeva

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Kaddak (Andres Kiigemägi) ning Aali ajaviitetalu peremees ja rahvatantsija Kaur Salus lähevad ajas sada aastat tagasi. Ja juttu jätkub kauemaks.
Karl Kaddak (Andres Kiigemägi) ning Aali ajaviitetalu peremees ja rahvatantsija Kaur Salus lähevad ajas sada aastat tagasi. Ja juttu jätkub kauemaks. Foto: Eva Klaas

Rakkes peeti eile vallapäeva, mis eelkõige oli pühendatud raudteejaama valmimisele ja Tapa-Tartu vahelise raudteelõigu avamisele 135. aastat tagasi. Samuti tähistati Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeva.

Varahommikul heisati lipud raudteejama hoonel ning selle tagusel platsil , kella üheksa paiku aga tervitati Tallinnast ja Tartust saabuvaid ronge. Mõlema rongiga saabus omajagu rahvast ning sündmust aitasid meeldejäävamaks muuta kohalikud taidlejad.

Raudteejaama tagusel platsil peeti laata, üles astusid Rakke kultuurikeskuse kollektiivid ning kuulata sai kontserti, kus laulis Maire Haava ning akordionil musitseeris Jaak Lutsoja.

Palju elevust tekitas kunagine suurkuju Karl Kaddak, kes 1910. aastal ehitas Rakkesse tolle aja Venemaa suurima lubjatehase. Kuigi vahepeal on sajand mööda läinud, oli Kaddak, küll Andres Kiigemägi kehastuses vallapäeval kohal ning pajatas kohaletulnutele enda ja oma kaasaegsete elust-olust.

Kõik huvilised said külastada raudteejaama, samuti esitleti esimest Rakke teemalist marki, mis pühendatud rongiliikluse tähtsale juubelile.

Rakke vallavalitsuse ja kultuurikeskuse eestvedamisel tellitud kohaliku postmargi kujundas Tapa kunstnik Liina Kald. Tema on ka eriümbriku ja kõrvaltempli autor. Margi kujundusel on kasutatud regionaalsete raudteesõlmede kaarti. Ümbrikul on foto, millel on jäädvustatud Vabadussõja sangarite vastuvõtt Rakke jaamas.

Postmark telliti Eesti Posti teenuse “Minu mark” kaudu, mark nominaaliga 0,35 eurosenti võimaldab saata Rakke margiga kirju Eesti piires.

Postiväljaannete toimetamisel kasutati staažika koguja Samuel Golombi konsultatsioone, oma abi osutas Rakke koduloomuuseum. Esimest korda sai marki ja ümbrikut osta Rakke vallapäeval ning posti pandud kirjad lähevad Rakkest üle Eesti teele esmaspäeval.

Esmakordselt olid avatud õue- ja tänavakohvikud, mis tegutseid vaid vallapäeval ning kust sai osta näiteks pirukaid, kooki, pitsat, teed ja kohvi ning muud sellist.

Rakkes kasvanud ja koolis käinud õhtujuhina tegutseva Margo Mitti juhitud mõttetalgudele kogunes oma arvamust avaldama ligi paarkümmend inimest erinevatelt elualadelt ja valla erinevatest piirkondadest, samuti neid kel juured küll Rakkes, kuid elutee praeguseks mujale viinud. Teiste seas olid näiteks esindatud ka Rakke vallavanem Andrus Blok ning valla esimene aukodanik, koduloouurija ning muuseumi juhataja Antti Ilomets.

Mõttetalgutel otsiti eelkõige vastust küsimusele, mis on Rakke vallas hästi ja mis võiks veel paremini olla.

Pärastlõunal peeti Rakke valla meistrivõistlused kergejõustikus.

Õhtu lõppes ühislaulmise ja simmaniga ansambli Mesipuu saatel, mis kestis südaööni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles